Hlavní obsah

Stovky lidí přišly podpořit pražskou Kliniku po žhářském útoku

Novinky, Pavel Jaňurek
Praha
Aktualizováno

U Autonomního sociálního centra Klinika na pražském Žižkově demonstrovaly v neděli přibližně dvě stovky lidí. Vyjádřili tak podporu aktivistům z Kliniky po sobotním útoku žhářů.

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace u Kliniky na ŽižkověVideo: Novinky

 
Článek

Demonstraci začali organizovat aktivisté ještě v sobotu večer, tedy jen několik hodin po útoku. Její začátek byl naplánován na nedělní 15. hodinu v parku nad budovou Kliniky.

V parku se sešlo přibližně 200 lidí. Několik z nich promluvilo k davu přes mikrofon. Na akci se dorazil podívat také ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD).

Na místě dohlíželi policisté i kriminalisté, kteří nakonec nemuseli nijak zasahovat.

Pachatele útoku označují aktivisté z Kliniky za neonacisty. Kdo přesně ale čin spáchal, se zatím neví.

Politici útok odsoudili

Politici násilí odsoudili a věří, že pachatelé budou dopadeni. "Násilí je v demokracii nepřijatelné. Odsuzuji žhářský útok na sociální centrum Klinika a pevně věřím, že policie brzy vypátrá jeho pachatele," napsal Sobotka na sociálních sítích.

"Hodit zapálenou láhev do objektu, kde žijí lidé, nemůže udělat normální člověk, ale zlá a zbabělá kreatura. Praha je otevřené, mezinárodní město, které nesnese podlé projevy rasové, národnostní a náboženské nesnášenlivosti," prohlásila pražské primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Demonstrace byla svolána v reakci na sobotní útok neznámé skupiny pachatelů. Ti napadli nájemníky Kliniky a dovnitř naházeli zápalné láhve. Ještě tentýž večer zadržela policie dva podezřelé mladíky. Celkově však mělo být útočníků až 20. Při útoku se maskovali kuklami. Policejní mluvčí Iveta Martínková v neděli potvrdila, že kriminalisté v souvislosti s útoky vyslýchají několik lidí. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám