Hlavní obsah

Stovka lidí v Praze uspořádala líbací protest, aby podpořila ruské gaye

Praha

Asi stovka lidí se v neděli přišla hromadně líbat před ruské velvyslanectví v Praze. Chtěli tak podpořit homosexuály žijící v Rusku, kde v červnu začal platit kontroverzní zákon o zákazu propagace homosexuality mezi mládeží. Líbací protest se měl v neděli podle informací na sociálních sítích konat před ruskými ambasádami i v jiných metropolích.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Akce na podporu homosexuálů v Rusku, takzvaný líbací protest, se uskutečnila před ruskou ambasádou v Praze.

Článek

V Praze se líbaly páry homosexuální i heterosexuální, dohlížela na ně desítka policistů.

Ruská právní norma trestá vysokými pokutami či vězením šíření informací o "netradičních sexuálních vztazích" v přítomnosti či v okolí nezletilců. Zákon vyvolal zejména v zahraničí vlnu odporu, mnohé homosexuální komunity vyzvaly k bojkotu ruského zboží, kulturních akcí či zimních olympijských her, které příští rok v únoru uspořádá ruské Soči. V Rusku ale zákon velká většina obyvatel schvaluje.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Akce na podporu homosexuálů v Rusku, takzvaný líbací protest, se uskutečnil 8. září před ruskou ambasádou v Praze.

Rezoluci podporující ruský zákon podepsaly i konzervativní a křesťansky orientované organizace zejména z jižní a východní Evropy, ale i z USA a Latinské Ameriky. Z českých organizací se k dokumentu přihlásily iniciativa Akce D.O.S.T a občanské sdružení Hnutí pro život, které se zasazují proti demonstracím homosexuálů a hájí hodnoty tradiční křesťanské rodiny.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Akce na podporu homosexuálů v Rusku, takzvaný líbací protest, se uskutečnil 8. září před ruskou ambasádou v Praze.

Ruský prezident po červnovém podpisu zákona ještě vydal dekret, který zakazuje pořádat během únorových olympijských her v Soči jakékoli průvody, shromáždění či demonstrace. Minulý týden ale uvedl, že účastníci olympiády nebudou postihováni za gesta či projevy, které mohou být podle zmíněného zákona považovány za propagaci homosexuality.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Akce na podporu homosexuálů v Rusku, takzvaný líbací protest, se uskutečnil před ruskou ambasádou v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám