Hlavní obsah

Šťovíček bude podporovat vládu, k LIDEM ale nemíří

Právo, Jan Rovenský

Poslanec Milan Šťovíček se nechystá přejít z Věcí veřejných k LIDEM vicepremiérky Karolíny Peake. Litvínovský starosta to řekl Právu s tím, že i nadále bude podporovat vládu premiéra Petra Nečase (ODS) z řad VV. To ale může být problém – z klubu véček mu totiž kvůli jeho odlišnému hlasování hrozí vyhazov.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Milan Šťovíček

Článek

Šťovíček uvedl, že vládu opakovaně podpořil už v době, kdy byly VV její součástí. Program kabinetu podle něj se z většiny prý překrýval s programem, s nímž kandidoval do Sněmovny. Vládu podpořil i ve středu při hlasování o nedůvěře.

„Pokud bude tato vláda plnit svůj program a bude uskutečňovat sliby a cíle v něm obsažené, může s mou podporou počítat. Všichni mí kolegové nejen v klubu VV také vědí, že své postoje neměním a že nemám ve zvyku odcházet od rozdělané práce. Proto také v současné době neplánuji přestup k LIDEM,“ sdělil Právu.

Nicméně jeho podpora vládě se začíná zajídat jak poslancům, tak véčkařskému vedení krajů. VV budou situaci řešit v předsednictvu a v klubu v srpnu.

„Mám problém, že máme permanentně v některých klíčových věcech kvůli Šťovíčkovi nejednotné hlasování. Situaci potřebuji řešit nejen kvůli klubu, ale ozývají se i kraje. Vážím si každého jednoho poslance, nechci oslabovat naši sílu a vyloučení z klubu beru jako krajní variantu,“ řekla Právu tento týden šéfka klubu Kateřina Klasnová.

Jako příklad „diametrálně odlišných názorů“ uvedla Šťovíčkovu podporu snížení valorizace důchodů a daňového balíčku, kdy prošlo zvýšení DPH.

Reklama

Výběr článků

Načítám