Hlavní obsah

STEM: Volby by s 37,7 procenty hlasů vyhrála ČSSD, ODS 21 procent

PRAHA

Volby do Poslanecké sněmovny by v listopadu vyhrála ČSSD, pro kterou by hlasovalo 37,7 procenta lidí. Občanským demokratům by odevzdalo hlas 21,1 procenta lidí, což je oproti minulému měsíci téměř desetiprocentní pokles. Vyplývá to z aktuálního průzkumu agentury STEM.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek

Článek

Po hypotetických listopadových volbách by ČSSD získala 100 mandátů, tedy polovinu Poslanecké sněmovny. Vládní koalice by se musela smířit se 75 mandáty, což je oproti minulosti horší výsledek. Přesně před dvěma lety měly strany vládní koalice podporu 126 mandátů.

Sociální demokraté si stále udržují náskok v souvislosti s říjnovým vítězstvím v krajních a senátních volbách, ze kterých těží i KSČM. Komunisty, kteří by získali 25 mandátů, by volilo 9,6 procenta lidí. Pro lidovce a zelené, kteří vládnou v koalici s ODS, by shodně hlasovalo 5,6 procenta voličů.

Voleb by podle průzkumu zúčastnilo 54 procent lidí, účast v nich naopak odmítá 17 procent občanů. Ostatní lidé se zatím nerozhodli. Z 1275 respondentů by 3,7 procenta volilo ostatní malé strany. Žádnou stranu by nevolilo 8,6 procent lidí a 8,1 procento voličů by nevědělo, pro kterou stranu se rozhodnout.

Průzkum STEM prováděl v období od 31. října do 7. listopadu. Zúčastnilo se ho 1275 respondentů starších 18 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám