Hlavní obsah

STEM: Většina Čechů jsou patrioti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Češi jsou velkými patrioty a pociťují hrdost na svoji příslušnost k České republice. Češi mají ke své zemi hluboký vztah. Zhruba 83 procent respondentů je pyšných na české občanství, 42 procent z nich určitě, 41 spíše ano, zjistila v květnovém výzkumu agentura STEM.

Článek

Proti loňskému průzkumu se počet "pyšných Čechů" zvýšil o dvě procenta, nejhůře na tom s patriotismem byli v roce 1999, kdy bylo na české občanství pyšných 72 procent lidí.

Největší hrdost na příslušnost k ČR mají podle STEM lidé s maturitou a s vysokou školou, celkem 87 procent dotazovaných.

Z věkových kategorií jsou nejpyšnější na českou národnost občané starší 60 let, celkem 85 procent z nich. Hned za nimi jsou lidé ve věku 30 až 44 a také 45 až 59 let, v obou kategoriích se hrdost na češství projevila u 83 procent respondentů.

Silný patriotismus mají především čeští podnikatelé, celkem 90 procent z dotazovaných. Naopak nejnižší hrdost k ČR pociťují nezaměstnaní se 74 procenty a voliči komunistů se 78 procenty. U příznivců ostatních politických stran je zhruba 90 procent respondentů pyšných na české občanství.

Z výzkumu také vyplývá, že z lidí, kteří by hlasovali pro přijetí evropské ústavy, je 87 procent hrdých na české občanství. Mezi odpůrci ústavy se za patrioty považuje 77 procent dotazovaných.

Podle výsledků průzkumu je patriotismus českých občanů natolik silný, že se k němu hlásí i tři čtvrtiny těch, kterým se nelíbí současná politická situace v zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám