Hlavní obsah

STEM pro ČSSD: Lidé jsou s hejtmany spokojeni

Podle průzkumu agentury STEM, který si objednala ČSSD, jsou lidé spokojeni s hejtmany z řad sociální demokracie a souhlasí s opatřeními největší opoziční strany proti krizi. Podle průzkumu by ČSSD nyní vyhrála volby do Evropského parlamentu. Ty se konají v červnu. Průzkum prezentoval na pondělní tiskové konferenci šéf ČSSD Jiří Paroubek.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Paroubek STEM na úvod označil za agenturu, která má dlouhodobě „nejpřesnější odhady“. Podle průzkumu této agentury pro ČSSD je 68 procent lidí spokojeno s novým vedením kraje v čele s hejtmanem za sociální demokracii. Opačný názor má 32 procent lidí. To, že ČSSD plní sliby dané před krajskými volbami, se podle průzkumu domnívá 73,5 procenta lidí, nesouhlasí 26,5 procenta.

Pokud jde o krizi, podle průzkumu se 29 procent lidí domnívá, že ČSSD má nejlepší schopnost čelit jejím dopadům, o ODS si to myslí 23,5 procent lidí, o KSČM 5,5 procenta, lidovcích dvě a zelených jedno procento. 18 procent uvedlo, že žádná strana, 20 procent, že neví. Na otázku „Myslíte si, že NERV významně pomůže vládě Mirka Topolánka čelit dopadům finanční a hospodářské krize“ 46 procent respondentů uvedlo, že ano, 54 procent je opačného názoru.

Co se týče konkrétních opatření ČSSD proti krizi, 67 procent lidí podle průzkumu míní, že jsou dobrým východiskem, jak krizi čelit. Jak STEM pro sociální demokracii vyzkoumal, například opatření v podobě zvýšení daně z příjmů na 38 procent hrubé mzdy u lidí s platem nad 100 tisíc měsíčně podporuje 74 procent lidí, zvýšení daní podnikům na 21 procent pak 61 procent respondentů.

Volby do europarlamentu by ČSSD vyhrála, tvrdí průzkum

STEM pro ČSSD se věnoval také volbám do Evropského parlamentu. Uvedl, že 35,5 procenta rozhodnutých voličů by dalo hlas ČSSD, 25 procent ODS, 10 procent KSČM, šest procent lidovcům a čtyři procenta zeleným. Šedesát devět procent lidí také míní, že tyto volby budou opět vyjádřením spokojenosti nebo nespokojenosti s Topolánkovou vládou.

Podle průzkumu 70 procent lidí míní, že ČSSD vykonává dobře svou roli hlavní vládní opozice v době českého předsednictví.  STEM pro ČSSD také uvedl, že lidé výrazně většinově podporují, aby největší opoziční strana i v době předsednictví trvala na volebních slibech a po vládě „bezodkladně“ požadovala například zrušení poplatků nebo zastavení privatizace dalších nemocnic.

Podle průzkumu STEM pro ČSSD se 62 procent lidí nedomnívá, že Topolánkova vláda bude zemi řídit po personálních změnách lépe. Průzkum dále uvádí, že podle 55 procent respondentů měla bývalá Paroubkova vláda lepší politiku vůči EU, o Topolánkově kabinetu si to myslí 45 procent lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám