Hlavní obsah

Štěch nebude kandidovat do vedení ČSSD, je po operaci

Právo, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předseda Senátu Milan Štěch nebude kandidovat na post místopředsedy ČSSD. Před několika dny podstoupil operaci a rekonvalescence bude trvat zhruba čtyři týdny. Po dobu zotavování bude Štěchovy pravomoci v rámci Senátu vykonávat první místopředseda horní komory Přemysl Sobotka (ODS), uvedla mluvčí Senátu Eva Davidová. Kvůli současnému zdravotnímu stavu se Štěch nezúčastní ani sjezdu strany.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD)

Článek

"Neměl jsem zájem kandidovat na místopředsedu strany, i když si vážím nominace na tuto funkci, kterou jsem získal v Kraji Vysočina. Předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku jsem však už v minulosti informoval o tom, že o post ve vedení strany neusiluji," uvedl Štěch v prohlášení.

Sobotka už před několika měsíci veřejně sdělil, že by ve vedení chtěl na post prvního místopředsedy Milana Chovance, ve funkcích řadových místopředsedů si zase představuje ministryni práce Michaelu Marksovou, náměstkyni zdravotnictví Lenku Tesku Arnoštovou, ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, místopředsedu pro hospodaření Martina Starce a šéfa Sněmovny Jana Hamáčka.

I přesto se našli tací, kteří se pokusí Sobotkův plán zhatit. O post statutárního místopředsedy se přihlásili ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier a poslanec Jeroným Tejc. Na křeslo řadového místopředsedy by se zase rád usadil ústecký poslanec Jaroslav Foldyna. Žádný z této trojice se zřejmě nechystá odstoupit z voleb. „Já kandidovat budu. Respektuji názor předsedy, ale chci vyjádřit také svůj vlastní názor,“ řekl Právu Foldyna.

Sjezd se uskuteční v pátek a v sobotu v Praze v Kongresovém centru. Přijede na něj 752 hlasujících delegátů, i s hosty to bude celkem 1400 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám