Hlavní obsah

Stavební úřad Prahy 2 povolil demolici budov Transgas

Praha
Aktualizováno

Stavební úřad Prahy 2 povolil demolici brutalistické budovy někdejšího Transgasu na Vinohradské třídě. Uvedla to v pondělí Česká televize. Žádost o demolici budov ze 70. let minulého století podal jejich majitel loni v červenci. Proti rozhodnutí stavebního úřadu se lze odvolat k magistrátu.

Foto: Profimedia.cz

Budova Transgasu na Vinohradské třídě

Článek

V dokumentu jsou vyjmenovány jednotlivé objekty, jejichž demolici úřad povolil, věžové stavby, obchody a trafostanice, dispečink, obchody i podzemní požární nádrž. Na základě vydaného povolení bude mít majitel dva roky na demolici komplexu budov od nabytí právní moci, tedy od vypořádání případných odvolání.

Soubor staveb bývalého Plynárenského centrálního dispečinku Transgas a ministerstva paliv a energetiky stojí kousek nad Václavským náměstím a pod budovou Českého rozhlasu a je dílem týmu Jindřich Malátek, Ivo Loos, Zdeněk Eisenreich a Václav Aulický.

Foto: Profimedia.cz

Budova Transgasu na Vinohradské třídě

O záchranu budov se zasazoval Klub za starou Prahu a někteří odborníci, kteří stavbu označovali za ukázku stylově syntetické architektury 70. let, spojující prvky brutalismu, technicismu i postmoderny.

Foto: HB Reavis

Vizualizace nového objektu, který má nahradit budovu Transgas

Na místě budov Transgasu má podle majitele HB Reavis vyrůst nový objekt.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám