Hlavní obsah

Stav romského mladíka z Rumunska, který se téměř utopil, se zhoršil

Praha

Stav romského mladíka z Rumunska, který se nedávno téměř utopil při koupání ve Staré Boleslavi a nyní leží ve vinohradské nemocnici, se zhoršil. Mluvčí nemocnice Jana Jelínková v neděli řekla, že stav pacienta se zhoršil po neurologické stránce, z toho důvodu ho nelze operovat.

Foto: Právo

Romové opravují vůz přímo na louce u vody v Husinci u Prahy.

Článek

Lékaři budou sedmnáctiletého mladíka podle mluvčí nadále udržovat na přístrojích a neurologický problém léčit léky. Potřeboval by však operaci, podotkla Jelínková.

Stav mladíka byl již delší dobu vážný. Jelínková v pátek uvedla, že již ale částečně dýchá sám a není udržován v umělém spánku. Stále u něj ale přetrvávalo hluboké bezvědomí a po neurologické stránce u něj nebyly žádné odezvy. Mladík byl také stále napojen na umělou ledvinu.

Příbuzní mladíka se sjeli minulý týden do Prahy, aby jej podpořili. V současné době část z nich táboří na soukromém pozemku na břehu Vltavy v Husinci u Prahy. [celá zpráva]

V tábořišti je zhruba 50 lidí, vedení obce si však jejich setrvání nepřeje zejména kvůli nevyhovujícím hygienickým podmínkám. Starostka Marie Těthalová zároveň nechce na náklady obce přistavit Romům k pozemku mobilní toalety a cisternu s vodou a následně finance vymáhat po majiteli pozemku. Toto řešení naopak podporují někteří obyvatelé Husince.

"Nikdo neví, jak dlouho tu Romové budou, náklady by se mohly vyšplhat do statisíců. Vzhledem k obtížnosti komunikace s panem majitelem mám strach, že bychom ty finance vymáhali zpět dost těžko," řekla dnes Těthalová. Ta původně chtěla, aby policie pozemek do dnešního poledne vyklidila, ta k tomu však podle mluvčí policie Praha-venkov Markéty Johnové nemá potřebné pravomoci, a proto se zasahovat nechystá. Romové tak na místě zůstali celou neděli, další postup se bude pravděpodobně projednávat v pondělí.  

Do Husince se Romové přestěhovali ve čtvrtek od Počernického rybníka. Několik nocí předtím strávili v kempu na Pražačce, kde pobyt hradili z výtěžku sbírky uspořádané pražskými Romy. Sami však platit nechtěli, proto odjeli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám