Hlavní obsah

Státu od ledna zaplatili výherci loterií už 30 milionů

Právo, pro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šťastní výherci v loterijních hrách, jako je Sportka, již státu od počátku roku odvedli na daních z výher na 30 milionů korun. Od letoška se totiž z výher nad milion korun platí 15procentní daň.

Foto: Sazka a.s.

Ilustrační foto

Článek

Letošní rekordní výhra ve Sportce padla hned 8. ledna. Výherci připadlo závratných 50 631 869 Kč. Kdyby se na něj štěstí usmálo jen o pár dní dřív, tedy do konce roku, mohl si částku nechat celou. Takto ale musel více než sedm milionů zaplatit na dani, takže mu z peněz zůstalo 43 187 089 Kč.

Jindy v Eurojackpotu zase brali výherci 29 697 384 Kč a 26 222 932 Kč. Na dani tedy zaplatili okolo čtyř milionů korun. „V letošním roce evidujeme celkem dvacet nových milionářů. Celková částka pro ně činí 187 589 556 Kč. Výherci zatím odvedli 28 138 433 Kč,“ sdělil Právu Petr Týbl z tiskového oddělení Sazky, která tuzemskému loterijnímu trhu dominuje.

Vyhnuli se obří dani: Manželé ze středních Čech si přišli pro čtvrtmiliardovou výhru

Domácí

Celkem jedenáct výherců si na více než milion korun přišlo při vsazení Sportky se Šancí, další měli štěstí v Eurojackpotu nebo hře Šťastných deset.

Zdanění výher nad milion korun schválila na návrh ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) loni v listopadu Sněmovna. Až do konce minulého roku se žádná daň z výhry neplatila. Spolu se zavedením této daně poslanci schválili i zvýšení zdanění loterií z předchozích 23 na 35 procent, tedy na úroveň hracích automatů, ačkoliv to odborníci označovali za nesmyslné.

„Zvýšení loterní daně ze současných 23 na 35 procent je zcela v rozporu s doporučením odborné adiktologické veřejnosti a v rozporu s Národní strategií pro boj se závislostmi,“ poukázal již dříve mluvčí Sazky Václav Friedmann.

Reklama

Výběr článků

Načítám