Hlavní obsah

Státní zastupitelství prověří, zda Kubice nespáchal trestný čin

Právo, Novinky, ČTK, trj, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká se ve středu sešla s premiérem Jiřím Paroubkem. Po jednání sdělila, že její úřad začal prošetřovat zveřejnění některých tajných materiálů v analytické zprávě šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jana Kubiceho pro členy poslaneckého branného výboru. Státní zastupitelství prověří, zda nebyl spáchán trestný čin. Paroubek se po jednání vyjádřil o Kubicem velmi nelichotivě.

Článek

Vesecká to řekla po jednání s premiérem Jiřím Paroubkem (ČSSD), který téma zařadil jako úvodní bod i na středeční jednání vlády. Ministři se potom dohodli na usnesení, ve kterém vyjádřili znepokojení nad nestandardním způsobem prezentace analytické zprávy ředitele ÚOOZ Jana Kubiceho a jeho úřadu. Podle vlády takový postup ohrožuje důvěru v principy právního státu. K obsahu zveřejněných informací se ministři oficiálně nevyjádřili.

Z důvěrných dokumentů, které Kubice v pondělí předal sněmovnímu výboru pro obranu a bezpečnost, podle šéfa ÚOOZ vyplývá, že vyšetřování kauz Mrázek, Čepro a biolíh je politicky ovlivňováno a organizovaný zločin je propojen s vysokými úředníky státní správy. [celá zpráva]

Paroubek: Kubice je prolhanec

Premiér se po jednání s Veseckou velmi emotivně vyjádřil na adresu Kubiceho. Řekl o něm, že je to prolhanec a křivopřísežník. Spojil se prý s ODS a materiály zveřejnil před volbami. Důkazem je prý to, že předseda ODS Mirek Topolánek už před týdnem Paroubka obvinil z vazeb na kriminální podsvětí.

Z toho prý plyne, že o tom, že materiály budou zveřejněny už tehdy věděl. Topolánek ale tvrdí, že čerpal pouze z informací v médiích, které v té době byly dostupné.

Zveřejnění dokumentů podle Kubiceho vyšetřování nenaruší

Ředitel ÚOOZ Jan Kubice nesouhlasí s ministrem vnitra Františkem Bublanem, který ve středu upozornil na komplikace, které zveřejnění dokumentů přinese při vyšetřování jiných kauz. [celá zpráva]

Bublanovi si prý už stěžovali ředitelé finanční a protikorupční policie Vladimír Zimmel a Miloslav Brych, kterým měla Kubiceho zpráva narušit vyšetřování jejich případů.

"Nedokážu si to představit," reagoval Kubice na Bublanova slova o narušení vyšetřování jiných policejních útvarů. "Všechny tři případy, o kterých se dokumenty zmiňují, vyšetřujeme my. Pokud na nich dělá ještě někdo jiný, měli by nám to říct," podotkl šéf ÚOOZ s tím, že většinu informací ohledně dotyčných tří kauz už média i podsvětí znají, stejně jako policejní vyšetřovací verze.

"Zkoumáme všechny informace obsažené v těch materiálech, myslím si, že by jejich zveřejnění neměl být problém. Vyšetřovací verze jsou stejně známy a podsvětí si o nich povídá mezi sebou. Není to nic nového," dodal Kubice.

Kubice: s volbami to nesouvisí

Kubice také poněkolikáté odmítl podezření špiček ČSSD, že materiál zveřejnil po dohodě s ODS. "Znovu opakuji, že jsem apolitický a s politikou či volbami to nemělo nic společného," ujišťoval Kubice. Žádné politiky z ODS nezná.

Reklama

Související články

Paroubek: Jde o politický gangsterismus

Vedení soc. dem. se v úterý opět ostře ohradilo proti tvrzením šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jana Kubiceho. Podle premiéra a předsedy ČSSD...

Výběr článků

Načítám