Hlavní obsah

Státní zastupitelství musí prověřit zásah policie proti squaterům, rozhodl Ústavní soud

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Postup policie při vyklízení usedlosti Cibulka v Praze-Košířích bude muset prověřit státní zastupitelství. Ústavní soud (ÚS) dal totiž v úterý za pravdu stížnosti squaterů, kteří usedlost užívali, s tím, že žalobci chybovali, když se námitkami proti policejnímu zásahu odmítli zabývat.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Policisté u squatu Cibulka

Článek

Policisté zasáhli proti squaterům v Cibulce v květnu 2015. Zámeček řadu let chátral a i proto se dostal do hledáčku lidí, kteří vyhledávají a obývají opuštěné budovy. S majitelem objektu měli squateři dokonce smlouvu, ta ovšem byla vypovězena a majitel podal na nezvané nájemníky trestní oznámení. Zámeček přijelo vyklidit na 130 policistů, kteří vyvedli část squaterů, kteří neuposlechli výzvu k opuštění budovy. Strážci zákona zadrželi desítku lidí, jeden člověk byl později odsouzen.

Squateři v ústavní stížnosti uvedli, že se domáhají ochrany před zásahem, který postrádal zákonné zmocnění, neboť prý policie nemá pravomoc k vyklízení nemovitostí. Tuto pravomoc prý mají pouze civilní soudy. Proti postupu policie pak brojili jak u státního zastupitelství, tak u soudů, ovšem ani jednou neuspěli, přičemž státní zastupitelství je odkázalo na soud, který jim sdělil, že postup policie nemůže přezkoumávat.

Vyklízení squatu CibulkaVideo: Novinky

„Není možné, aby orgány veřejné moci, státní zastupitelství a soudy, vzájemně popíraly svou pravomoc, aniž by se jakkoli věnovaly podstatě tvrzeného zásahu do základních práv a svobod osob, jež se na ně se svými podáními obracely. Za klíčové pak ÚS považuje posouzení otázky, který z orgánů pochybil, pokud podání stěžovatelů odmítl přezkoumat z důvodu údajné absence pravomoci k projednání,“ konstatoval senát se soudcem zpravodajem Vojtěchem Šimíčkem.

Foto: Mapy.cz

„Pravomoc k přezkumu postupů policie jako orgánu činného v trestním řízení měly v dané věci příslušné orgány státního zastupitelství. Dotčená státní zastupitelství tedy pochybila, pokud se odmítla zabývat podáními stěžovatelů,“ dodali soudci.

Stížnosti squaterů bude muset posoudit Městské státní zastupitelství v Praze.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Policisté u squatu Cibulka

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám