Hlavní obsah

Střelba do lidí na hranicích bez trestu. Žalobce zastavil stíhání Jakeše, Štrougala i Vajnara

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Státní zástupce zastavil stíhání bývalých vrcholných představitelů komunistického režimu, které se týkalo používání střelných zbraní na československých hranicích. Ve středu to sdělil šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Jan Lelek.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Miloš Jakeš

Článek

Někdejší generální tajemník Komunistické strany Československa Jakeš letos v červenci zemřel. Bývalý předseda vlády Štrougal a exministr vnitra Vajnar pak podle Lelka trpí duševní chorobou, která jim trvale znemožňuje chápat smysl trestního stíhání.

Policejní Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV) zahájil stíhání loni v listopadu. Mužům kladl za vinu zneužití pravomoci, za což jim hrozilo dva až deset let vězení. Rozhodnutí o zastavení stíhání zatím není pravomocné.

Stíhání iniciovala svým trestním oznámením Platforma evropské paměti a svědomí, která se zabývá objasňováním zločinů totalitních režimů. Obvinění se opíralo o nově nalezené archiválie, které podle kriminalistů dokazují, že státníci měli informace o střelbě na hranicích a že přímo dávali pokyny ministrům, jaké právní předpisy mají přijmout.

Podle ÚDV bylo od března 1976 do konce roku 1989 na hranicích zastřeleno či roztrháno psy devět osob. Celkem podle historiků zemřelo na československé hranici od roku 1948 nejméně 266 lidí.

Německá justice řeší smrt čtyř východoněmeckých občanů, kteří v letech 1967 až 1886 zahynuli v ČSSR při pokusu o útěk do Německé spolkové republiky a do Rakouska.

Reklama

Výběr článků

Načítám