Hlavní obsah

Státní svátek připomíná církevního reformátora Jana Husa

– Praha

Církevního reformátora Jana Husa, jehož odkaz nespočíval jen v duchovní oblasti, ale také v úsilí o nápravu společnosti, připomíná ve čtvrtek státní svátek. Lidé mohou vzpomínat na muže, který byl pro své názory upálen před 602 lety v německé Kostnici, například při bohoslužbách v Praze, Brně nebo v Husově rodišti Husinci.

Foto: Profimedia.cz

Hypotetická podobizna Mistra Jana Husa na rytině z roku 1859 z německé encyklopedie Meyers Konversations-Lexikon

Článek

Slavnosti Jana Husa se třeba konají už od úterý na hradě Krakovec, kde Hus pobýval a odkud se v říjnu 1414 vydal na koncil do Kostnice.

Bohoslužbu v pražské Betlémské kapli, kde sám Hus kázal, povede od 15:00 patriarcha Církve československé husitské Tomáš Butta s brněnským biskupem Jurajem Dovalou a farářkou Lenkou Selčanovou. Kázání pronese olomoucký biskup Rudolf Göbel.

Ke slavnostní bohoslužbě v Husově sboru v brněnské Botanické ulici v 17:00 zve i brněnská diecéze Církve československé husitské.

ČTĚTE TÉMA:
Mistr Jan Hus

V Husinci bude ekumenická bohoslužba v Centru Mistra Jana Husa v 10:00. Již v předvečer státního svátku tam začaly tradiční městské slavnosti věnované rodáku Janu Husovi. Během čtvrtka na nich vystoupí například herci Jan Kačer a Alfréd Strejček či dirigent Jan Talich. Závěr oslav bude již podruhé patřit Jihočeské filharmonii, která zahraje Čtvero ročních dob.

Husova smrt vedla k revoluci

Jan Hus byl katolický kněz. Kritizoval však svou církev za odvrácení se od jejích prvotních ideálů, odmítal její institucionalizaci, kritizoval kněží žijící v hříchu či kupčení s odpustky. Církví byl označen za kacíře a na kostnickém koncilu 6. července roku 1415 upálen. Jeho smrt vedla posléze v českých zemích k zásadní husitské revoluci. Kromě snah o reformu církve i společnosti je Husovi připisováno autorství traktátu O českém pravopise, zavádějícího diakritická znaménka.

Hus je podle dnešních historiků příkladem zásadovosti, statečnosti, svobody svědomí a ochoty držet se pravdy. Předběhl v mnoha směrech zásady budoucích protestantských reformací.

Reklama

Výběr článků

Načítám