Hlavní obsah

Státní podnik LOM Praha nakoupí za miliardu čtyři letouny L-39NG

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli výcviku pilotů pořídí státní podnik LOM Praha čtveřici letounů L-39NG z Aera Vodochody. Zakázku za 1,1 miliardy korun, v níž je započítána i desetiletá servisní podpora, v pondělí vládě představí ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). V pátek o tom informoval mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Foto: Aero Vodochody

L-39NG na vizualizaci

Článek

L-39NG je jednomotorový dvoumístný letoun, který navazuje na legendární stroj Aero L-39 Albatros. Vybaven je řadou speciálních technologií, například palubním virtuálním výcvikovým systémem a přilbovým zaměřovačem HMD (Helmet Mounted Display). Už během loňského roku Aero uzavřelo několik obchodních dohod se zákazníky, se Senegalem, portugalskou soukromou společností SkyTech a americkou soukromou společností RSW.

První předsériový stroj vzlétl poprvé 22. prosince 2018. Typovou certifikaci by letoun měl mít do konce roku 2019. Sériová výroba by podle dřívějších informací měla začít v roce 2020.

LOM Praha tak bude mezi prvními uživateli nového letadla. „Letouny L-39NG využije LOM Praha pro základní i pokročilý výcvik pilotů Armády ČR a případně z dalších zemí. Nové stroje nahradí dosluhující letouny L-39C, jejichž technická životnost končí v letech 2021 až 2022,” uvedl Pejšek. Hodnota zakázky je 1,1 miliardy korun bez DPH.

Státní podnik LOM Praha se mimo jiné zaměřuje na opravy ruských vrtulníků Mi v zemích EU a NATO. Podnik také cvičí piloty a opravuje a vyrábí pístové motory.

Reklama

Související články

Aero představilo nový letoun L-39NG

Světovou premiéru měl v pátek nový proudový letoun české zbrojovky Aero Vodochody. Firma ve svých hangárech představila novou podobu svého nejúspěšnějšího...

Výběr článků

Načítám