Hlavní obsah

Státní maturity by se zase mohly odložit

– Praha
Právo, Marek Přibil

Zvoní státním maturitám opět hrana, jako loni, kdy byly odloženy o rok na jaro 2011? Učitelé je označují za tunel. Strana zelených teď varuje, že po odchodu jejího šéfa Ondřeje Lišky z čela ministerstva školství se příprava jednotných zkoušek přinejmenším zbrzdila, spíše však vrátila o několik let nazpět.

Foto: Milan Malíček, Právo

Studenti s transparentem proti státní maturitě. Archivní foto.

Článek

Zelení by mohli být v obraze. V resortu mají stále náměstkyni Kláru Laurenčíkovou a mnohé úředníky. „Mám obavy, aby se za zády paní ministryně (Miroslavy Kopicové) nedělo něco, s čím by ona sama nesouhlasila,“ napsal v pátek Liška v prohlášení, které SZ vydala.

Naráží tak na fakt, že na zavedení jednotné maturity, jež se připravuje přes deset let a je rok před spuštěním, jsou uvolněny stovky miliónů korun ze státního rozpočtu i prostředky z eurofondů.

Exministr proto apeluje na Kopicovou, aby zajistila absolutní transparentnost při výběru dodavatelů na všechny části přípravy maturitní zkoušky. A to včetně dodávky informační infrastruktury do škol. „Zveřejňování všech informací o výběrových řízeních by mohlo být dobrým začátkem,“ upozorňuje SZ.

Ministerská organizace Cermat, jež maturity připravuje, uvádí, že navržená architektura logistického zajištění zkoušek sestává z pěti základních tendrů. „Odhadovaný maximální objem nákladů na realizace klíčových veřejných zakázek činí v následujících 5 letech celkem 496 miliónů Kč,“ píše se v interním dokumentu, který má Právo k dispozici.

Mimo to je nutno připočítat nemalé náklady na chod Cermat, stavební práce, školení učitelů, každoroční provozní náklady maturit a další služby. Opět stamilióny.

Učitelé: Je to šlendrián

Státní maturity nemají přitom podporu ani studentů, ani učitelů. Zástupci šesti desítek škol z celé republiky proti nim nedávno podepsali petici. Označili mnohaletou přípravu jednotných zkoušek za šlendrián a tunel a odmítli se účastnit nových školení na organizaci zkoušek.

„S kolegy jsem absolvoval odporné, po stránce jazyka i obsahu, e-learningové studium a nyní jezdíme na neméně podnětné a potřebné semináře pro hodnotitele ústní a písemné maturitní zkoušky,“ sdělil Právu učitel Zdeněk Dvořák z Gymnázia Benešov u Prahy.

Dodal, že pokud se zhruba 50 češtinářek a češtinářů z různých středních škol jednomyslně shodne na tom, že celá jednotná maturita je nepovedený a nedomyšlený zmetek, pak to snad nepotřebuje komentář.

Povinná matematika?

V době, kdy by se měly pilovat poslední detaily, se také ukazuje, že maturita není legislativně pokryta. Chybí potřebná novela školského zákona. Generálka maturit má přitom proběhnout už letos. Loni, před ročním odkladem, byla situace podobná.

Jedním z hlavních motivů státní maturity je i její využití vysokými školami při přijímačkách. Nicméně maturitní výsledky budou podle dokumentu ministerstva k dispozici až v polovině června, kdy mají mnohé VŠ přijímačky za sebou.

Podle Lišky by bylo ideální, kdyby fakulty zveřejnily svou představu o obsahu maturitní zkoušky, na jejímž základě by se stala maturita postačující podmínkou pro vstup na univerzitní půdu.

Ale podoba zkoušek se stále řeší. Kopicová například tento týden oznámila, že děkani fakult, zejména technických, ekonomických a přírodovědných, chtějí povinnou maturitu z matematiky. Kromě počtů totiž tento předmět zahrnuje třeba i logiku a logické uvažování, se kterým mají české děti podle mezinárodních průzkumů čím dál větší problémy.

Děkani si proto přejí, aby byla maturita z matematiky v budoucnu povinná. Vřele by to přitom doporučovala i ministryně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám