Hlavní obsah

Češi stárnou. Statistický úřad představil výsledky sčítání lidu

– Praha • Aktualizováno

Český statistický úřad (ČSÚ) ve čtvrtek představuje první výsledky sčítání lidu, domů a bytů, které se konalo minulý rok od 27. března do 11. května. Ze sčítání vyplynulo, že počet obyvatel ČR byl 10 524 000 osob, což je zhruba o 90 000 více než při minulém sčítání.

Záznam: TK Českého statistického úřadu k prvním výsledkům Sčítání lidu, domů a bytů 2021Video: ČTK

 
Článek

Patrný je nárůst počtu obyvatel ve Středočeském kraji a naopak pokles na východě republiky a na severozápadě Čech.

Došlo rovněž k poklesu obyvatelstva v produktivním věku. Průměrnému obyvateli České republiky bylo 42,7 roku, což je o 1,7 roku více než před deseti lety. V populaci stále mírně převládají ženy, kterých je 50,7 procenta.

Cizinců bylo v ČR zhruba 494 000, což představuje 4,7 procenta obyvatel. Nejčastěji se jednalo o občany Ukrajiny. Mezi cizinci v ČR je obecně vyšší procento vysokoškolsky vzdělaných lidí oproti průměru.

Vysokoškolsky vzdělaných lidí v ČR obecně přibývá, aktuálně tvoří 18,7 procenta populace, přičemž vyšší vzdělání mají ženy.

K české národnosti se přihlásilo přes šest milionů lidí. K moravské národnosti to bylo 359 000, což představovalo 5 procent osob, které se přihlásily výlučně k jedné národnosti. Přes 400 000 lidí zvolilo kombinaci národností, přičemž otázka na národnost nebyla povinná.

Další dobrovolnou otázkou byla náboženská víra, na niž odpovědělo 70 procent lidí. Z nich 48 procent uvedlo, že jsou bez náboženské víry.

Sčítací formulář nemá Český statistický úřad od jednotek procent osob. „Účast považujeme za velmi dobrou,“ uvedl předseda ČSÚ Marek Rojíček.

Sčítání po deseti letech

Sčítání se pořádá každých deset let, a to nejen v Česku. Umožňuje zmapovat situaci v jednotlivých zemích a porovnávat ji. Zatímco řada států údaje získává ze svých registrů a dotazuje se jen vzorku několika tisícovek lidí, v České republice se museli zapojit všichni obyvatelé. Česko totiž nemá rejstříky, z nichž by se daly potřebné informace získat.

Statistici se snažili vzít z úředních databází co nejvíc dat, lidé tak vyplňovali minulý rok zhruba o polovinu věcí méně než v roce 2011. Zadávali údaje o svém bytě, jeho vybavení, o sobě či o svých blízkých.

Statistici také zhodnotí průběh cenzu, jeho začátek provázely potíže s informačním systémem. Po spuštění se musel hned první den zhruba na deset hodin odstavit. Pak už on-line verze fungovala bez problémů.

Kolaps při sčítání lidu: dlouhé vyšetřování a pořád nic

Domácí

Na vyplňování elektronických formulářů se původně vyčlenily první dva týdny sčítací akce. Ve zbývajícím měsíci měli papírové formuláře dostávat, vyplňovat a odesílat lidé, kteří se nesečetli on-line. Kvůli epidemii bylo ale nakonec možné webovou či mobilní aplikaci využít po celou dobu sčítání.

Reklama

Výběr článků

Načítám