Hlavní obsah

Statistici vyrazí do terénu pro neodevzdané sčítací formuláře

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pracovníci Českého statistického úřadu (ČSÚ) budou od čtvrtka navštěvovat vybrané domácnosti, aby vybrali zbytek sčítacích formulářů, které lidé dosud neodevzdali. Informoval o tom v úterý místopředseda ČSÚ Stanislav Drápal.

Článek

„Sčítací komisaři ČSÚ navštíví v období od 19. do 30. května 2011 v rámci tzv. došetřování neodevzdaných sčítacích formulářů vybrané domácnosti. Půjde o domácnosti, které v březnu či dubnu převzaly od sčítacích komisařů České pošty sčítací formuláře, ale tyto formuláře nebyly dosud vráceny ČSÚ,“ řekl Drápal s tím, že se návštěva týká zhruba 50 tisíc lidí.

Komisaři ČSÚ se při návštěvě, která nebude předem ohlášená, prokáží služebním průkazem sčítacího komisaře, svým občanským průkazem a písemným pověřením ČSÚ.

Úřad tak dává domácnostem ještě jednu možnost, jak splnit povinnost odevzdat vyplněné formuláře k letošnímu sčítání lidu. Pokud domácnost formuláře ztratila či byly nějakým způsobem znehodnoceny, komisař jim předá nové formuláře a požádá je o jejich vyplnění a odevzdání. To lze učinit buď předáním přímo sčítacímu komisaři při jeho návštěvě nebo elektronicky na internetové adrese www.scitani.cz, případně bezplatně poštou v obálce s předtištěnou adresou P.O.Box ČSÚ, která bude domácnosti na vyžádání předána spolu s formuláři.

ČSÚ čeká náročné vyhodnocování údajů

Podle Drápala dosud došlo ČSÚ přes 17 miliónů sčítacích formulářů, ale pošta stále doručuje další.

Po převedení všech formulářů do elektronické podoby začne úřad odstraňovat duplicity, například výskyt papírové i elektronické verze současně. Prověří také, zda bylo sečteno téměř čtvrt miliónu osob, které uvádějí jako trvalé bydliště adresu obecního úřadu nebo několik desítek tisíc lidí, dlouhodobě se zdržujících patrně v zahraničí.

Teprve poté bude moci stanovit počet těch, kteří jednoznačně odmítli splnit svou zákonnou povinnost a vyplnit sčítací formuláře. Na rozdíl od sčítání v roce 2001 bude při letošním sčítání možné získat o osobách, které formuláře z různých důvodů nevyplnily, alespoň několik základních informací z informačního systému evidence obyvatel ministerstva vnitra.

Reklama

Související články

Sčítání lidu ve čtvrtek končí

Čtvrtek je posledním dnem, kdy si lidé mohou ještě vyzvednout a zároveň odevzdat sčítací formuláře. Informoval o tom mluvčí Sčítání lidu, domů a bytů 2011...

Výběr článků

Načítám