Hlavní obsah

Stát zatím vyplatil téměř 122 milionů korun na náhradní výživné

Úřad práce České republiky (ÚP ČR) vyplatil od července minulého roku, kdy vstoupil v účinnost nový zákon o náhradním výživném, na tuto dávku celkem 121 639 011 Kč. Žádostí bylo 9662 a průměrná výše měsíční dávky 1805 Kč.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Od 1. 7. 2021 do 31. 7. 2022 vyplatil ÚP ČR celkem 67 393 dávek náhradního výživného v objemu 121 639 011 Kč,” uvedl pro Novinky Úřad práce.

Jednotlivých žadatelů bylo 7449 a podaných žádostí 9662. Pokud totiž např. matka žádá o náhradní výživné na více dětí, podá žádost za každé své dítě.

„ÚP ČR eviduje 7449 unikátních zástupců žadatele (dítěte). V 85 % se jedná o ženy. Aktuální průměrná výše měsíční dávky náhradního výživného je 1805 Kč,“ upřesnil Úřad.

Úřad upozornil, že neplatí rovnost mezi počtem žádostí a počtem dětí, kterým je dávka vyplácena, protože na jedno dítě mohou být současně podány až dvě žádosti o náhradní výživné (pokud byla vyživovací povinnost stanovena oběma rodičům).

Zároveň z počtu žádostí ani nelze usuzovat počet dlužníků, neboť jeden dlužník může mít víc dětí.

Stát zatím od dlužníků výživné vymáhat nemůže

Zákon o náhradním výživném nabyl účinnosti 1. července 2021. Jde o dávku, která má pomoci dětem, jejichž rodič nebo oba rodiče neplní svou vyživovací povinnost. Výživné vyplácí stát prostřednictvím Úřadu práce a následně by je měl vymáhat na dlužnících.

To se ale v žádném případě zatím nestalo, protože pohledávka na stát přechází až po 24 výplatách měsíčního výživného. To je maximální počet dávek, které může stát na náhradním výživném vyplatit.

Zájem o náhradní výživné zaostal za očekáváním

Domácí

„Vzhledem k tomu, že uvedený zákon vešel v účinnost 1. 7. 2021, tato doba ještě neuplynula, a přechody pohledávek na stát tedy nemohly proběhnout,“ uvedl k tomu úřad.

Podmínkou podání žádosti je předchozí návrh na exekuci nebo soudní výkon rozhodnutí. Výše náhradního výživného se stanovuje na čtyři kalendářní měsíce, poté je potřeba žádat znovu.

„Na novou agendu se ÚP ČR v předstihu velmi pečlivě připravoval, proto i administrace náhradního výživného probíhá v rámci celé republiky bez významnějších problémů. Náhradní výživné plní svůj účel,” konstatoval úřad.

Potřebné informace k žádosti o náhradní výživné uvádí Úřad práce zde.

Půlka samoživitelů musí nechat děti na prázdniny doma. Chybí peníze a loňské tábory zdarma

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám