Hlavní obsah

Stát zakázal vývoz léků na alergické reakce

Právo, Václav Pergl

Ministerstvo zdravotnictví zakázalo vývoz přípravků Epipen a Emerade, které se používají k léčbě závažných alergických reakcí. Rozhodnutí ministerstvo ve středu zveřejnilo na svém webu. Opatření platí do odvolání, sdělila Právu Lucie Přinesdomová, mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Foto: SÚKL

Epipen, jeden z léků se zákazem vývozu.

Článek

Ministerstvo a SÚKL společně hledají možnosti zajištění náhradních léčivých přípravků, které by pokryly potřeby českých pacientů. Důvodem zákazu vývozu je to, že u některých šarží injekčního pera Epipen se může vyskytovat závada a na trhu by nemusel být dostatek těchto léků.

SÚKL už v březnu oznámil, že firma Meda Pharma stahuje z několika zemí včetně Česka kvůli možné nefunkčnosti injekční pero Epipen 300 mikrogramů.

Podle SÚKL firma následně zjistila závadu i u dalších šarží včetně přípravku Epipen 150 mikrogramů, který se používá u dětí. Riziko závady, kdy se při aplikaci léku nevysune jehla, je podle lékového ústavu velmi malé, na světě byly hlášeny jen dva případy. Protože se ale závada týká celé Evropy, USA, Kanady, Asie a Austrálie, dá se očekávat celosvětový výpadek tohoto přípravku.

„Vzhledem k tomu, že zásoby nezávadných šarží v ČR jsou velice omezené, nedochází v tomto případě ke stahování až z úrovně pacientů,“ uvedl lékový ústav.

K léčbě těžké alergické reakce

„Přípravek Epipen je předplněné pero s léčivou látkou epinefrin (adrenalin), které je určeno k akutní léčbě těžkých alergických reakcí (anafylaxe) způsobených například alergeny v potravinových výrobcích, lécích, po hmyzím kousnutí nebo bodnutí apod. Tento přípravek je dostupný na základě lékařského předpisu, aplikuje si jej sám pacient v případě potřeby,“ informovala Právo Přinesdomová.

Pacientům doporučuje, aby si zkontrolovali čísla šarží, která doma mají. Ta závadná jsou: 5ED824H, 6ED117X, 6ED117Y, 6FA292M a 6FA292N.

„Pero nebo pera ze závadné šarže odneste k vašemu lékaři. Ten zkontroluje uvedené šarže. Následně vám lékař může předepsat náhradní lék z nezávadné šarže,“ uvedla mluvčí. Dodala, že tato pera ze závadných šarží v případě nutnosti aplikace je možné použít, protože pravděpodobnost závady je velmi malá.

Reklama

Výběr článků

Načítám