Hlavní obsah

Stát vyplatí církvím za majetek 83 miliard korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Stát se dohodl s církvemi, že jim vyplatí za majetek zabavený státem za minulého režimu 83 miliard korun. "Věcný záměr návrhu našeho zákona obsahuje částku 83 miliard korun. Je to výsledek společného jednání vládní komise, které já předsedám, a komise církví," řekl v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce ministr kultury Václav Jehlička (KDU-ČSL).

Článek

Církevním řádům se podle ministra vrátí třetina majetku a dvě třetiny bude tvořit uvedená finanční náhrada 83 miliard korun, která by se vyplácela po dobu 60 až 70 let. Řeholním řádům a kongregacím bude umožněna naturální restituce majetku, u církví a náboženských společností bude stát postupovat cestou paušální finanční náhrady, jež bude zahrnovat odškodnění za majetek, který nelze vydat.

Návrh zákona je nyní v připomínkovém řízení, kdy se k němu mohou vyjadřovat ostatní resorty, církve a náboženské společnosti. Podle Jehličky se případná částka může ještě v tomto řízení upravovat.

Řízení by se mělo uskutečnit do konce října a v prosinci by záměr měla dostat na stůl vláda.

V případě majetkových požadavků církví se dlouhou dobu operovalo se sumou 100 miliard korun. Tento odhad vzešel před přibližně čtyřmi lety z dotazů ministerstva u jednotlivých církví, na kolik svůj nedostupný majetek odhadují. Jehlička ujistil, že majetek nebudou vracet ani obce, ani kraje, ale stát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám