Hlavní obsah

Stát půjčí VZP dalších 2,5 miliardy korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že stát hodlá půjčit Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP) přes dvě a půl miliardy korun. Půjčka má zrátit doby splatnosti a pojišťovna by ji měla vrátit do konce roku. Rezignaci oznámil v úterý předseda správní rady pojišťovny Richard Schwarz, kterému vadí nový systém volby členů rady.

Foto: Luděk Fiala, Novinky
Článek

Vláda bude ve středu rozhodovat o návrhu půjčit VZP 2,569 miliardy korun, které by pojišťovna využila ke zkrácení plateb zdravotnickým zařízením. Půjčku by VZP měla vrátit do konce roku. Stát už letos VZP vypomohl několikrát.

Půjčku by měla pojišťovna hradit z navýšených plateb státu za děti a důchodce.  Od dubna stát odvádí za každého státního pojištěnce na zdravotním pojištění 636 korun namísto dosavadních 560 korun. Podle očekávání ministerstva zdravotnictví by se doba splatnosti zdravotnickým zařízením měla v polovině letošního roku zkrátit na 16 dní.

Koncem roku 2005 to bylo 34 dnů a dluhy pojišťovny tehdy činily asi deset miliard korun. V současnosti činí její propad zhruba sedm miliard korun, do konce června by se měl snížit na pět miliard.

Ministr zdravotnictví David Rath vloni v listopadu uvalil na VZP nucenou správu a snížení  dluhů pojišťovny předkládá jako důkaz správnosti tohoto kroku. Rathovi kritici ale namítají, že za stabilizací VZP nestojí úspory na výdajích, ale především miliardová finanční pomoc státu.

Předseda správní rady odchází

V úterý rezignoval na svou funkci předseda správní rady VZP Richard Schwarz. Jako důvod k odchodu z funkce označil Schwarz nedávno schválenou novelu zákona o VZP, na které mu vadí zejména ustanovení, podle kterého mají členy správní rady pojišťovny volit poslanci. Podle Schwarze tak zákon připouští politický vliv na složení rady.

Dosud obsazovalo 30 křesel ve správní radě deset zástupců státu, deset pojištěnců a deset zaměstnavatelů. Nový zákon od dubna určuje, že v radě bude i nadále deset zástupců vlády a nově 20 zástupců, kteří budou voleni poslanci na základě rozložení politických sil ve Sněmovně.

"Novým zákonem byla porušena tripartitní úmluva, která stanovovala kdo a za jakých podmínek se stává a je volen členem správní rady VZP. Za nových podmínek se na činnosti nechci dál podílet," sdělil Právu Schwarz. Dodal, že ve funkci byl od začátku činnosti VZP, tedy 14 let.

"Nejvíc mě naštvalo, že Parlament má volit členy správní rady podle klíče politických stran," řekl Schwarz.

Schwarz poznamenal, že on sám je pro existenci více zdravotních pojišťoven, ale za stejných podmínek pro všechny a ne jako dosud, kdy VZP je znevýhodněna vůči oborovým zdravotním pojišťovnám. V nich tripartitní systém zůstává.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám