Hlavní obsah

Stát nemůže lidem bránit v hledání štěstí u homeopatů, rozhodl soud

Homeopatie nemůže být zdravotní službou, neboť její účinky nelze vědecky prokázat. Konstatoval to ve čtvrtek Nejvyšší správní soud (NSS) s tím, že ministerstvo zdravotnictví nemůže bránit nabízení homeopatie. Přesto lze případná pochybení postihovat.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Nejvyšší správní soud v Brně

Článek

Rozhodnutí soudu, který rozhodoval v rozšířeném senátu, neznamená, že by homeopatie, tedy léčebná metoda využívající vysoce ředěné látky, měla být vymýcena. Jen na ni nedopadá zákon o zdravotních službách.

„Je právem občanů jako svobodných jedinců pokusit se řešit své zdravotní obtíže i metodami, které podle aktuálních vědeckých poznatků žádné účinky nemají, pokud nejsou uváděni v omyl o tom, že by se jednalo o zdravotní službu podle zákona o zdravotních službách. Stát jim nemá bránit v hledání jejich štěstí, ačkoliv se může domnívat, že se jedná o cestu neefektivní,” uvedl soudce zpravodaj Petr Mikeš.

Spor o pokutu za poradenství

I když homeopatie není zdravotní službou, poskytovatelé mohou být v případě pochybení postihováni podle jiných právních předpisů. „Pokud by poskytovatel služby alternativní medicíny klamal spotřebitele o skutečné povaze poskytovaných služeb, přicházelo by v úvahu zejména jeho postižení za nekalé obchodní praktiky podle zákona o ochraně spotřebitele,” uvedl Mikeš.

Homeopat či jiný léčitel podle Mikeše také spotřebiteli odpovídá občanskoprávně za způsobenou újmu a v krajním případě vůči němu může být vyvozena i trestní odpovědnost, zejména za spáchání trestného činu ublížení na zdraví.

Stát nemá občanům bránit v hledání jejich štěstí, ačkoliv se může domnívat, že se jedná o cestu neefektivní
Nejvyšší správní soud o homeopatii

Justice konkrétně řešila pokutu 50 tisíc korun, kterou uložil Krajský úřad Zlínského kraje ženě poskytující homeopatické poradenství. Pokutu potvrdilo ministerstvo zdravotnictví. Oba úřady vyšly z toho, že homeopatické služby naplňují definici zdravotní péče podle zákona o zdravotních službách, a může je tedy poskytovat pouze držitel oprávnění vydaného krajským úřadem. Krajský soud v Brně rozhodnutí zrušil, ministerstvo podalo kasační stížnost k NSS.

Kvůli rozporu s jedním ze starších rozhodnutí problém dospěl až k rozšířenému senátu. Dospěl k závěru, že homeopatie není zdravotní službou. Zákon je založený na tom, že služby musí být poskytovány podle pravidel vědy a uznávaných medicínských postupů, což u homeopatie není možné.

Pokud by rozšířený senát přisvědčil názoru ministerstva zdravotnictví, pak by to prý fakticky vedlo k zákazu poskytování homeopatie v ČR. Nemohla by být poskytována ani zdravotnickými pracovníky jako zdravotní služba, neboť by jí nešlo provádět v souladu s poznatky vědy, ani by nemohla být poskytována jinými lidmi, protože by nedisponovali oprávněním.

Anketa

Byli jste někdy u léčitele či homeopata?
Chodím tam pravidelně
22,5 %
Občas tam zajdu
16,4 %
Jednou
8,9 %
Nikdy
52,2 %
Celkem hlasovalo 1537 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám