Hlavní obsah

Stát diskriminuje lidi, kteří mají potvrzení na protilátky, rozhodl soud

Aktualizováno

Fakt, že ministerstvo zdravotnictví neuznává potvrzení o protilátkách na covid-19 na roveň očkování, testu či prodělání nemoci, byl podle rozhodnutí Nejvyššího správního soudu (NSS) diskriminací. Soud tím zpětně konstatoval nezákonnost květnového opatření. To už sice formálně neplatí, ale platí jiné opatření říkající totéž. Soud nechtěl spekulovat, jaká by měla být bezpečná hladina protilátek.

Foto: Kham, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Tím, že odpůrce nezahrnul laboratorní vyšetření na protilátky mezi podmínky pro vstup do některých vnitřních prostor či účast na hromadných akcích, aniž by to řádně zdůvodnil, se dopustil libovůle a diskriminace těch, kterým byly protilátky laboratorně naměřeny,” stojí v rozhodnutí. Odpůrcem je v řízení před NSS ministerstvo zdravotnictví.

Podmínky se týkaly přístupu do některých vnitřních prostor, třeba restaurací, a účasti na kulturních a sportovních akcích. Na soud se obrátil lékař z Brna, který v minulosti nebyl ani pozitivně testovaný na covid-19, ani očkovaný. Měl však protilátky třídy IgG, což prokázala certifikovaná laboratoř.

„Zatímco očkované či vyléčené osoby mohou na základě mimořádného opatření navštěvovat restaurace, vnitřní sportoviště, kulturní akce, vzdělávací akce a podobně bez dalších podmínek (vyléčené osoby pouze po dobu 90 dnů po záchytu onemocnění), osoby s laboratorně naměřenými protilátkami buď musejí podstoupit PCR či antigenní test, nebo tyto aktivity oželet,“ poukázal soud na nelogičnost opatření.

Květnové plošné omezení středních škol bylo podle NSS nezákonné

Domácí

Muž nerozporoval, že stát stanovil podmínky pro určité aktivity, pozastavil se však nad skutečností, že mezi nimi není laboratorně potvrzená přítomnost protilátek.

Uvedl například, že u lidí, kteří měli pozitivní PCR test, a nemoc tedy prodělali, nebo jsou očkovaní, se reálně protilátky či jejich množství vůbec neměří.

„Napadené ustanovení mimořádného opatření dle názoru navrhovatele obsahuje vnitřní rozpor, neboť umožňuje vstup těm, u kterých předpokládá výskyt

protilátek, avšak nikoli těm, kteří protilátky skutečně mají,” napsal soud.

Bezpečná hladina není stanovena

Soud uvedl, že je v kompetenci ministerstva zdravotnictví stanovit bezpečnou hladinu protilátek. „Není samozřejmě úkolem soudu, aby stanovil dostatečnou hladinu protilátek,“ konstatoval soud a dal muži za pravdu, že ani u vyléčených či očkovaných není tato hladina nijak stanovena a pouze se u nich předpokládá přítomnost protilátek.

Podobně soud již dříve strhal dvě desítky opatření ministerstva, která označil za nezákonná.

Pořád dokola. I květnové opatření o rouškách bylo nezákonné, rozhodl soud

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám