Hlavní obsah

„Starý lakomec“ se k prezidentskému souboji ještě nerozhoupal

Právo, Karolina Brodníčková

Čtyřlístek vážných kandidátů na prezidenta – Michala Horáčka (65), Jiřího Drahoše (68), Miloše Zemana (72) a Vratislava Kulhánka (73) – doplní možná i senátor ODS a teplický primátor Jaroslav Kubera (70). Do boje o Hrad se však přihlásily i osobnosti veřejnosti takřka ne­známé, nebo ty, které z politiky odešly již před lety.

Foto: Petr Horník, Právo

Jaroslav Kubera

Článek

Zda Kubera do kampaně pů­jde, nebo ne, sdělí až po volbách do Sněmovny. Předpokládá totiž, že po nich se ještě vyloupnou další kandidáti na Hrad. Když si mezi nimi najde svého favorita, do boje nepůjde. V opačném případě ano a na rozdíl od ostatních uchazečů o post hlavy státu se neopře o podpisy 50 tisíc občanů, ale o podporu 19 senátorů, stačí mu přitom jen deset.

S penězi na kampaň si hlavu neláme, věří, že sponzoři se na­jdou. „Já jsem starý lakomec, mně stačí málo,“ řekl Právu.

Na rozdíl od Kubery má lékař a aktivista Marek Hilšer (41) o své kandidatuře na hlavu státu jasno už rok. Aby se do voleb ale skutečně dostal, zbývá mu ještě nasbírat nutných 50 tisíc pod­pisů občanů i s čísly jejich průkazů.

Jen jedna žena

Stejnou překážku musí zdolat i jeho možní soupeři. Mezi ty patří právník a bývalý ředitel kabinetu premiéra Jiřího Rusnoka Karel Štogl (44) nebo spisovatel Milan Kohout (62). Ten pobouřil veřejnost před dvěma lety, když do svěcené vody v polském kostele nalil své sperma.

Mezi kontroverzní kandidáty se řadí i bývalý poslanec za Věci veřejné Otto Chaloupka (56), který v roce 2015 dostal podmínku za hanlivé výroky na adresu Romů, nebo zpěvačka Jana Yngland Hrušková (58), která ve svých vystoupeních zbrojí proti muslimům.

Kandidaturu ohlásili i skladatel a několikanásobný neúspěšný kandidát na senátora Petr Hannig (71), předseda republikánů Miroslav Sládek (66), konspirační teoretik Josef Toman, který zpochybňuje rozdělení Československa, a podnikatel Igor Sládek (62), jenž na sebe na jaře upozorňoval voliče svými inzeráty v novinách.

Reklama

Výběr článků

Načítám