Hlavní obsah

Starostové - poslanci by mohli přijít o statisíce

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová
PRAHA

Poslanci a senátoři, kteří vedle své funkce zákonodárce navíc šéfují radnicím, by v budoucnu mohli přijít až o stovky tisíc korun, které ročně dostávají právě jako starostové. Někteří politici totiž poukazují na to, že sedět na dvou židlích se dá těžko, a když už je někdo schopen vykonávat obě funkce současně, měl by za to pobírat pouze jeden plat.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 11.9.2016. Ostravský maraton. Start.

Článek

O zákazu souběhu dvou platů uvažuje poslanec Václav Votava (ČSSD), který tvrdí: "Nejsem proti souběhu funkcí, ale určitě by neměl být souběh platů." Votava to uvedl ve sněmovním petičním výboru v souvislosti s projednáváním novely zákona o střetu zájmů. Dodal, že "i tato záležitost by měla být na pořadu dne".

Poslanec podle svých slov sice pochybuje, že lze na sto procent vykonávat funkci poslance nebo senátora a zároveň být starostou, ale zakázat souběh funkcí nepovažuje za nutné.

Ministrům také nikdo nezakazuje vykonávat současně funkci poslance nebo senátora, ale v tomto případě smějí pobírat pouze ministerský plat.

Náročnost souběhu funkcí přiznávají i někteří starostové. Každoroční přiznání poslanců a senátorů o vedlejších příjmech a darech přitom ukázala, že zejména v horní parlamentní komoře je dost členů, kteří sedí na zmíněných dvou židlích. Někteří kolegové pak o nich kuloárově trousí, že jednu z funkcí stejně musí ošidit.

Víc si vydělá podnikáním

"Nechává mě to absolutně klidným, ať takový návrh zazní," řekl Právu starosta Hlinska, poslanec Robert Vokáč (US-DEU). Dodal, že funkci nedělá pro peníze. Daleko větší příjmy má podle svých slov z jiných činností.

Těmi je podle jeho ročního přiznání zejména podnikání, které ho zařadilo loni s 2,3 miliónu korun mezi politiky s nejvyššími přiznanými vedlejšími příjmy. Vokáč tvrdí, že plat starosty stejně většinou rozděluje na sportovní, kulturní a dobročinné aktivity v Hlinsku.

Podobně svůj starostenský plat rozdává ve své obci Podsedice poslanec Robert Kopecký (ČSSD).

S vypětím všech sil

Mezi nejlépe placené starosty podle přiznání o vedlejších příjmech patří senátor Jaroslav Kubera (ODS), kterému loni komunální funkce teplického primátora vynesla 678 900 korun. I s příjmy za členství v dozorčích radách, kde zastupuje město, si loni přišel na 1,4 miliónu korun.

"Nebudu zastírat, že když chce člověk zvládnout obě funkce naplno, je to s vypětím všech sil," řekl Právu starosta Telnice, senátor Jaroslav Doubrava (KSČM). Jeho roční příjem jako neuvolněného starosty se pohybuje přes sto tisíc korun hrubého.

Prý by mu nedělalo problém ho oželet. Podle něj je totiž mnohem důležitější propojení zkušeností z komunální politiky se zákonodárnou činnosti. "Vidím u některých kolegů, kteří s funkcí starosty skončili, jak jsou odtrženi od reality," prohlásil Doubrava.

Mezi ty, kteří vykonávali současně obě funkce a po letech zkušeností se starostování vzdali, patří senátor Jiří Liška (ODS). Podle něj by sice člověk měl dostat za práci zaplaceno, nicméně v případě uvolněných starostů, kteří jsou současně zákonodárci, by tomu tak být nemuselo. "Nemyslím si, že je šťastné brát v těchto případech dva platy," uvedl pro Právo.

Proti zákazu souběhu dvou příjmů nic nenamítá starosta Světlé Hory, senátor Rostislav Harazin (KSČM), jemuž funkce v obci ročně vynese téměř 200 tisíc korun hrubého. "Plně souhlasím. Když někdo sedí na dvou židlích, ať dostává jeden plat, tak jako třeba ministři," odpověděl Právu.

Anketa

Souhlasíte s tím, aby poslanci v několika funkcích brali jen jeden plat?
Ano
80,6 %
Ne
19,4 %
Celkem hlasovalo 520 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Topolánek si loni přivydělal 430 tisíc korun

Spolu s dary musejí každý rok koncem června ústavní činitelé přiznávat i své vedlejší příjmy. Jedním z opozdilců byl letos předseda ODS Mirek Topolánek, který...

Výběr článků

Načítám