Hlavní obsah

Starostové ODS protestují proti registru smluv

Právo, Jan Martinek

Opoziční ODS, zejména jejím komunálním politikům, vadí některé zákony, které Sněmovna projednávala na mimořádné schůzi. Jedná se především o registr smluv a rozšíření pravomocí NKÚ. Podle nich se zvýší administrativní zátěž pro obce, ale přínos, ani z hlediska transparentnosti, nebude žádný.

Foto: Petr Horník, Právo

Martin Kupka (ODS)

Článek

„Zákon o registru smluv bude neúnosná zátěž pro malé obce. V případě rozšíření NKÚ je zde obava o samosprávnou činnost, která se v menších obcích děje pomocí diskusí na zastupitelstvech, kde je kontrolní mechanismus zcela dostatečný,“ řekl na středeční tiskové konferenci místopředseda ODS Martin Kupka, starosta obce Líbeznice.

Starostka obce Byšice Jana Poláková (ODS) připomněla, že zákon o registru smluv se netýká pouze obcí a samospráv, ale i příspěvkových organizací, jako jsou školy, školky a domovy seniorů.

Starostové se bojí zneužití

„Školy by měly především učit, a ne zaměstnávat úředníky, kteří budou skenovat desítky dokumentů denně do registru. Náklady budou vyšší, ale přínos z hlediska obcí žádný, a z hlediska transparentnosti rovněž ne. Kdo zaručí, že tyto údaje nebudou manipulovány a zneužity?“ ptala se Poláková.

Primátor Dan Jiránek (ODS) se také obává možného zneužití údajů na smlouvách, které by se musely povinně zveřejňovat na internetu. „Například město Kladno provozuje vodovody a kanalizace. Jen na to máme 2000 smluv, kde jsou podrobné rozbory technologií, které firmy nebudou chtít zveřejňovat. Také bychom asi museli začerňovat veškeré osobní údaje, jako čísla účtů podnikatelů a podobně,“ rozčiloval se Jiránek.

Sněmovna poslala na úterní schůzi zákon o registru smluv do druhého čtení. Zákon, který by měl rozšířit pravomoci NKÚ, projednávají výbory.

Reklama

Výběr článků

Načítám