Hlavní obsah

Starostové a nezávislí neuspěli u Ústavního soudu v boji proti Starostům pro Prahu

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Starostové a nezávislí (STAN), kteří spolu s TOP 09, KDU-ČSL, LES, Demokraty Jana Kasla kandidovali coby „Spojené síly pro Prahu“ se neúspěšně domáhali zákroku Ústavního soudu (ÚS) proti rivalům v pražských komunálních volbách kandidujících pod názvem Starostové pro Prahu. Senát ÚS se soudkyní zpravodajkou Kateřinou Šimáčkovou jejich stesky nevyslyšel s tím, že názvy nejsou zaměnitelné.

Soudkyně ÚS Kateřina Šimáčková ke stížnosti TOP 09 a STAN kvůli názvu uskupení Starostové pro PrahuVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

V loňských říjnových volbách kandidovali v Praze dva subjekty s podobným jménem. STAN se nelíbil název konkurence, a proto se strana obrátila na Městský soud v Praze, aby zrušil registraci Starostů pro Prahu. Soud ale k takovému kroku odmítl přistoupit. STAN se proto obrátili na ÚS a tvrdili, že konkurenční strana si účelově a manipulativně zvolila název, který je zaměnitelný, a to s cílem zmást voliče a parazitovat na názvu a pověsti protivníka.

ÚS upozornil, že nelze připustit, aby volební strany kandidovaly pod názvem, který je z pohledu průměrného voliče zaměnitelný s názvem politické strany či hnutí, které se na vytvoření této volební strany nepodílely, a proto se registrační úřady i soudy musí zabývat tím, jestli není název zaměnitelný.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Nová sněmovna Ústavního soudu

Jedním dechem ale soudci oznámili, že název Starostové pro Prahu není zaměnitelný s názvem Starostové a nezávislí.

Starosta je funkce

„Výraz starosta je označením veřejné funkce. Žádná politická síla si proto nemůže toto označení přivlastnit a dovozovat, že má výlučná či přednostní práva jej užívat ve svém názvu, ani se domáhat zvýšené ochrany tohoto označení jako součástí svého názvu,“ prohlásila Šimáčková.

„Jedině název hnutí jako celek může být chráněn proti zaměnitelnosti. Volební strana Starostové pro Prahu ve svém názvu nepoužila výraz „nezávislí“ a místo toho použila dodatek „pro Prahu“. Oba názvy politických stran se tedy liší dvěma podstatnými prvky, a tak je nelze považovat za zaměnitelné,“ dodala Šimáčková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám