Hlavní obsah

Starosta nevysvětlil 150 tisíc v trezoru, rezignoval

Právo, pab

Po téměř osmi letech odstoupil z funkce starosty Slatiny na Horažďovicku Václav Vachuška (nezávislý). V červnu ho k tomu vyzvali zastupitelé poté, co nedokázal hodnověrně vysvětlit původ 150 tisíc korun uložených v trezoru své kanceláře na obecním úřadě.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Kontrolní výbor stohlavé obce, ve které na sklonku svého života pobývala herečka Helena Růžičková, má za to, že jde o přebytek z dotace poskytnuté v roce 2015 Plzeňským krajem na rekonstrukci budovy místní radnice. Zjistil totiž, že náklady na zhotovení díla byly nižší než výše vyplacené dotace. Podal proto trestní oznámení.

Ze zápisu jednání zastupitelstva z minulého měsíce, který obec zveřejnila na úřední desce, vyplývá, že Vachuška v polovině března místostarostovi Václavu Ladmanovi o hotovosti v sejfu tvrdil, že jsou to nějaké peníze, které má pro případ, kdyby se mu něco stalo.

Prý to byl sponzorský dar 

„Žádné podezření z nekalosti jsem tehdy neměl,“ tvrdil zastupitelům Ladman, který se funkce ve vedení obce rovněž vzdal. Později Vachuška podle zápisu přišel s verzí, že jde o sponzorský dar na rekonstrukci úřadu. Dárce ale prozradit odmítl. Peníze následně vložil na účet obce.

V zápise se dále uvádí, že před oznámením o rezignaci Vachuška shrnul svoji dosavadní činnost v čele obce, při které se podle jeho slov nelze nevyhnout chybám. „Já se nebudu vyjadřovat do doby, než se celá záležitost uzavře. Nechci nijak ovlivňovat vyšetřování,“ reagoval Vachuška na dotaz Práva.

Klatovská policejní mluvčí Dana Ladmanová potvrdila, že se případem zabývají detektivové z hospodářské kriminálky. „Zahájili jsme úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání dotačního podvodu. Bližší informace zatím poskytovat nebudeme,“ dodala.

Podle zjištění Práva detektivové pracují s verzí, že Vachuška jako starosta obce nevrátil část finančních prostředků poskytnutých hejtmanstvím v rámci programu stabilizace a obnovy venkova, které nebyly ve skutečnosti prostavěny, ale byly v rámci uzavřené smlouvy o poskytnutí účelové dotace na opravu úřadu vyčerpány.

Reklama

Výběr článků

Načítám