Hlavní obsah

Starosta Jižního Města zkoumá možnost odtržení od Prahy

Právo, Lucie Fialová
Praha

Starosta Prahy 11 Jiří Štyler (Hnutí pro Prahu 11) zjišťuje, nakolik je realizovatelné, aby se městská část odtrhla od metropole a stala se samostatnou obcí. Nápad zazněl na jednom z posledních setkání vedení radnice s občany.

Foto: Právo

Pražské Jižní město. Archivní snímek

Článek

„Jeden pán se mě tehdy zeptal, proč neřešíme systém parkování. Já mu odpověděl, že zákon o hlavním městě a statut mi toto zapovídá nebo neumožňuje. Nemůžu napsat vyhlášku o psech, hazardu, nemám pod vlivem městskou policii, nemám vlastní územní plán ani zákonem daný rozpočet. Můžeme jen to, co nám vrchnost dovolí. Občan se zamyslel a říká, udělejte z toho obec,“ vysvětlil Právu Štyler.

Starosta přiznal, že po roce a čtvrt svého fungování na postu prvního muže osmdesátitisícové městské části zjistil, že spíš než starostou je „purkrabím”, tedy pouhým správcem majetku.

Foto: Novinky

Území Prahy 11 s částmi Křeslice, Šeberov a Újezd. Všechny společně tvoří jeden pražský správní obvod.

„Je to jedna z možných cest,“ řekl k případnému odštěpení. Je si plně vědom, že je to běh na dlouhou trať. V ruce má zatím výklad právníků, kteří řekli, že odštěpení Jižního Města není úplně vyloučené. „Potřebuji sehnat další oponenturu,“ uvedl s tím, že pokud by dělení někdy skutečně nastalo, nebude to rozhodně dřív než za dvě nebo tři volební období.

Snažil se i Karlín

Naposledy podobný záměr zveřejnilo občanské sdružení Karlín sobě. Petici za oddělení Karlína od Prahy 8 podepsalo přes pět stovek lidí. Nežádají samostatnost, protože zákon o hlavním městě Praze nepřipouští úplné osamostatnění územního celku a vznik nové městské části, nýbrž změnu hranice s tím, že by se přidali k sedmé části.

„Podle mého výkladu se od Prahy může odtrhnout pouze okrajová městská část,“ tvrdí Štyler, podle něhož by si samostatné Jižní Město přišlo na vyšší daňové příjmy.

Jihoměstský starosta je jedním ze strůjců Spolku starostů, který v minulosti mj. adresoval primátorce Adrianě Krnáčové (ANO) žádost o otevření jednání o změně statutu.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Česko a jeho metropole jsou pro zahraniční návštěvníky atraktivní z mnoha důvodů. Jedním z nich jsou i nákupy.

„To jsou ty naše pravomoci a možnosti, aby se upravily, změnily. Asi dvakrát jsme chtěli, aby se tento bod objevil na programu jednání zastupitelstva, ale bezúspěšně,“ doplnil Štyler.

Reklama

Výběr článků

Načítám