Hlavní obsah

Stalinův památník na Letné se musí okamžitě uzavřít, hrozí zřícení

Novinky, Renáta Bohuslavová
Praha

Praha musí okamžitě uzavřít část podstavce bývalého Stalinova památníku na Letné. Ve středu o tom na základě posudku, který si nechal zpracovat pražský odbor majetku, rozhodl stavební úřad Prahy 7. Celou oblast nad sklepeními potom musí Praha uzavřít do pěti dnů.

Foto: Profimedia.cz

Okolí pražského metronomu bude kvůli havarijnímu stavu uzavřeno.

Článek

„Jedná se o konstrukci v havarijním stavu, u které hrozí nekontrolovatelné náhlé zřícení její přetížené a korozí oslabené části,” uvádí se v rozhodnutí stavebního úřadu, které mají Novinky k dispozici.

Okamžitě bude zavřena část pod metronomem, kde se nyní nacházejí stánky a konají se tam kulturní akce. Stavební úřad nařizuje městu, aby neprodleně zajistilo uzavření objektu. „Stavební úřad vyzývá hl. m. Prahu bezodkladně vyklidit prostor stavby a zamezit přístupu osob a zvířat do prostoru stavby.”

Tento prostor by měl být uzavřen už ve čtvrtek odpoledne.

Prostor nad bunkrem, tedy místo, kde je umístěn metronom, musí být zajištěn do pěti dnů.

Foto: Mapy.cz

Prostor pod kyvadlem bude uzavřen okamžitě

Do konce roku pak Praha musí předložit posudek statiků a provést laboratorní zkoušky.

Znalecký posudek, na jehož základě stavební úřad Prahy 7 rozhodoval, si nechal vypracovat pražský radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09). Už v něm se psalo o havarijním stavu objektu. Provizorně je nutné střechu podepřít, dokud se tak ale nestane, lidé do prostoru nesmějí.

Chabr: Budoucí využití neodmítám

Špatný stav je způsoben dlouhodobým zatékáním. Posudek dále uvádí, že odhad nákladů na provizorní podepření stropu podzemní stavby je sedm milionů korun.

„Nyní je třeba zajistit sanaci havarijního stavu, dočasnou podpěru a dopracovat finální posudek, který bude obsahovat i zatěžkávací zkoušku kvality betonu,” uvedl radní Chabr.

O dalším postupu chce rozhodnout až na základě posudku. „Pokud bude možná ekonomická a výhodná sanace objektu, která umožní i budoucí využití, jsem pro,” dodal Novinkám radní.

O to, co má na místě bývalého Stalinova památníku být, se vedou debaty již několik let. Minulé vedení Prahy v místě zvažovalo muzeum. Na magistrátu na to dokonce leží posudek ještě z doby, kdy byla radní pro majetek Alexandra Udženija (ODS). Muzeum ale současné vedení odmítlo. Velkým kritikem muzea kvůli náročné dopravní obslužnosti je starosta Prahy 7 Jan Čižinský.

„Je to park a je k tomu třeba tak přistupovat. Budeme postupovat podle posudků a zajistíme bezpečnost,” reagoval krátce Čižinský.

Spojení s Prahou sobě

V současné době v místě působí společnost Containall, která tam zajišťuje kulturní program, občerstvení a prostor pod památníkem používá jako zázemí.

V souvislosti se společností se opět objevují pochybnosti o transparentnosti ze strany Prahy sobě, jelikož jedním ze společníků firmy je Jan Štern, který byl zároveň Prahou sobě vybrán jako noční starosta a je i asistentem radní pro kulturu Hany Třeštíkové.

Starosta Prahy 7 a lídr Prahy sobě Jan Čižinský ale jakýkoli střet zájmů odmítá. „Musím to zcela odmítnout. Containall tam dělá kulturní program už od minulé rady,” řekl Novinkám. Firma si pronajímá podle Třeštíkové místo již pátým rokem a Štern podle ní již ve vedení společnosti není.

Reklama

Výběr článků

Načítám