Hlavní obsah

Stalinovy ruce se rozbily, v Jablonci je neprůchodná většina chodníků

– Jablonec nad Nisou • Aktualizováno
Novinky, jas

Kalamitní stav v Jablonci nad Nisou, který byl kvůli přívalům sněhu vyhlášen v pondělí, trvá i nadále. Ve městě v úterý zůstává 60 procent chodníků neprůchodných a nadto se porouchal vysokokapacitní nakladač nazývaný Stalinovy ruce.

Jak fungovaly takzvané Stalinovy ruceVideo: ČTK

 
Článek

„Aktuálně je neprůchodných 60 procent chodníků, uklízí se 24 hodin denně, včera napadlo dalších šest centimetrů sněhu. Situaci komplikuje mráz, sníh je tvrdý a namrzá,“ popsala situaci mluvčí města Markéta Hozová.

BEZ KOMENTÁŘE: Zasněžené úterní ráno v Jablonci nad NisouVideo: Michael Polák, Právo

„Při dopoledním úklidu sněhových bariér v Ladově ulici došlo k technické závadě na lopatkovém nakladači KO206A zvaném Stalinovy ruce, v tuto chvíli nejsme schopni říci, kdy či zda vůbec bude odstraněna,” doplnila k letitému sovětskému stroji, který město v pondělí nasadilo k odklízení mas sněhu.

Foto: David Taneček, ČTK

Stroj nazvaný Stalinovy ruce používají ve Vrchlabí na Trutnovsku k úklidu sněhových bariér.

Zvládání kalamity komplikují i neukáznění řidiči a sníh padající ze střech. „Sníh ztvrdne, zmrzne a technikou se stává neodstranitelným,“ připomněla Hozová a apelovala na majitele nemovitostí, aby sníh i rampouchy odstranili ze střech a následně i z komunikací.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám