Hlavní obsah

Stačí slovo a emoce horníků vybuchnou, varují odboráři

Právo, Pavel Karban

Informace o uzavření Dolu Paskov společností NWR, kterou ovládá miliardář Zdeněk Bakala, vyvolala rozhořčení mezi horníky OKD. Vláda ve středu oznámila, že stát by na podporu vlastníků neměl dát ani korunu. Více než dvěma tisícům horníků teď hrozí, že do roka ztratí práci. Odboráři varují, že hustá atmosféra může přerůst v agresi – podle zástupců odborů horníci „nemají daleko k facce“.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Přes dva tisíce horníků z Dolu Paskov může přijít o práci. Úterní demonstrace v Ostravě.

Článek

Mezi horníky, kterým hrozí, že budou od nového roku na dlažbě, panuje velmi stísněná atmosféra. „Nálada je hodně ponurá, houstne, lidi to dost těžce nesou,“ přiznal jeden ze zaměstnanců Dolu Paskov Jiří Zátopek, který je zároveň i předsedou Nezávislých profesních odborů technicko-hospodářských zaměstnanců OKD.

„Mám pocit, že Paskov byl vybrán jako zcela záměrný důl k odpisu, kde se bude snažit OKD naházet a nakydat špínu a všechny dluhy, aby na nějaký rok, možná dva, si podrželo Karvinou a načerpalo ještě nějaké zisky,“ naznačil.

Lidé jsou rozlíceni, už nemají co ztratit
předseda Sdružení hornických odborů Jaromír Pytlík

Zátopek nezapírá, že havíři se nyní radikalizují. „Nevím, kam až to může dojít,“ upozornil s tím, že v areálu podniku se žádné agrese neobává. „Stačí ale jedno špatné slovo, kapka, a emoce vzplanou. A za to, co lidi udělají mimo šachtu, zodpovědný nejsem,“ dodal.

Možné agrese vůči vedení podniku se obává i předseda Sdružení hornických odborů Jaromír Pytlík. „Situace je vážná, lidé jsou rozlíceni, už nemají co ztratit,“ řekl.

Dodal, že podle toho, co viděl po úterní demonstraci v Ostravě, kdy se někteří rozezlení horníci snažili dostat do bývalého sídla OKD, nemůže vyloučit, že některý z horníků nebude bránit živobytí vlastními silami. „Horníci nechodí daleko od facky, a když je někdo přitlačí ke zdi, tak se není co divit. Stejně by jednal asi každý člověk přitlačený ke zdi.“

Foto: Pavel Karban, Právo

Demonstrace horníků v Ostravě

Oba odboráři mají za to, že zasáhnout musí stát, i když konat by měl v první řadě vlastník OKD. Na mysli mají zejména finančníka Zdeňka Bakalu.

„Pro něj je to jenom byznys, pro většinu zaměstnanců je však hornictví srdcová záležitost,“ zdůraznil Zátopek, kterého zajímá, kdo by případnou technickou likvidaci Dolu Paskov ve výši několika miliard zaplatil. „Ze strany majitele je to hnus a pro stát to taky nebude nic jednoduchého,“ doplnil.

„Stát nemůže nečinně přihlížet, měl by uvažovat nad sociální těžbou, která by prodloužila těžbu v Paskově o další tři, čtyři, možná pět let. Když to jde v celé Evropě, proč by to nešlo u nás,“ diví se Pytlík.

Poukázal na fakt, že zavření dolu bude stát na dávkách pro nezaměstnané daleko víc. Odboráři jsou proto rozhodnuti pokračovat i v dalších týdnech v protestních akcích.

„Využijeme veškeré prostředky, budeme tlačit v první řadě na vlastníka i na stát,“ potvrdil Pytlík. Na mysli tak měl nejen další demonstrace, ale i stávky.

Víc nezaměstnaných, o peníze přijde i obec

Podle informací Práva má mít OKD v souvislosti se zavřením Dolu Paskov připraven do 30. září sociální program a do 30. října zpracován důlně-technický plán likvidace Dolu Paskov.

Kolik horníků, ze současných 2500 vlastních a 500 externích zaměstnanců dolu, by přišlo o práci, není v tuto chvíli jasné.

„Těžko říct, kolik lidí by se mohlo uplatnit v ostatních provozech OKD, údajně by prý mohla přejít velká většina. Jsou ale skupiny lidí, kteří dojíždějí ze vzdálenějších míst, jako z Valašska či Novojičínska, pro ně by to bylo na Karvinsko už daleko,“ řekl odborář Pytlík.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Důl Paskov na Frýdecko-Místecku

Vladana Piskořová, vedoucí referátu trhu práce krajské pobočky Úřadu práce v Ostravě, odhaduje, že o práci by s případným útlumem těžby v Paskově mohlo přijít zhruba 1200 lidí.

„Po jejich profesích však zrovna na trhu práce není poptávka, počítáme s tím, že by tito lidé potřebovali rekvalifikaci, ti šikovnější by mohli začít i podnikat. Bude hodně záležet na dovednostech a zkušenostech propuštěných,“ informovala s tím, že problémem u horníků je, že mají v porovnání s ostatními profesemi lepší platové ohodnocení, takže se může stát, že ze strany havířů nebude o rekvalifikace či umístění velký zájem.

Špatné i pro Staříč

Na uzavření Dolu Paskov by doplatila i obec Staříč, na jejímž katastru se důl nachází. Jen vloni dostala obec od OKD zhruba osm miliónů korun, roční rozpočet Staříče se přitom pohybuje kolem 50 miliónů.

„Byl by to zásah do rozpočtu a určitě by prudce narostla nezaměstnanost nejen u nás, ale i v okolí,“ podotkla starostka Staříče Zdeňka Šebestová (ODS). Přiznala, že zpráva o možném ukončení těžby se jí dotkla osobně, má totiž řadu přátel, kteří na šachtě pracují.

NWR provozuje prostřednictvím společnosti OKD na Ostravsku čtyři doly: Paskov, Darkov, Karviná a ČSM. Loni se v nich vytěžilo 11,2 miliónu tun uhlí. Za první pololetí roku 2013 vykázala NWR ztrátu přibližně 10,2 miliardy korun. OKD zaměstnává 12 329 vlastních a téměř 3000 externích zaměstnanců, je tak největším soukromým zaměstnavatelem v kraji.

Odhadnout, kolik zaměstnanců by po uzavření Dolu Paskov mohla OKD využít v jiných provozech, je nyní těžké.

Garance odstupného

„Půjde-li důl do útlumu v roce 2015, bude ještě celý rok 2014 probíhat těžba. Většina ze zaměstnanců bude do konce daného roku stále zaměstnána na Dole Paskov. Kdyby přešel důl k 1. lednu 2015 do technického útlumu, stále by v něm pracovalo několik stovek lidí, kteří by ho zajišťovali,“ vysvětlil mluvčí OKD Marek Síbrt.

Dodal, že velké části dalších zaměstnanců Dolu Paskov by bylo postupně v letech 2014 a 2015 nabídnuto uplatnění na šachtách na Karvinsku. „Letos neočekáváme výrazné propouštění. Můžeme začít jednat s odbory o převodu některých posádek z Dolu Paskov na Karvinsko,“ naznačil.

V případě odchodu z OKD dostanou horníci odstupné, které jim garantuje kolektivní smlouva. „Podle současné 12 měsíčních platů pro většinu zaměstnanců,“ osvětlil Síbrt s tím, že podrobný proces možných variant útlumu Dolu Paskov bude připraven v nejbližším možném termínu.

Síbrt uvedl, že společnost chápe, jak obrovský tlak je momentálně na zaměstnance vyvíjen. „Ale emoce, a především násilí, jsou špatným rádcem a nikdy žádný problém v civilizovaném světě nevyřešily,“ dodal.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Finančník Zdeněk Bakala

Věří, že se firma dokáže s odbory, a to nejen na nové kolektivní smlouvě, dohodnout. „Společnost OKD pak bude moci v regionu působit ještě mnoho let a dávat práci tisícům lidí.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám