Hlavní obsah

Srdcervoucí příběh o trojici sirotků je smyšlený, peníze se budou vracet

Novinky, jas, kl

Dobročinný spolek Sklad pro pěstouny Praha 11, jenž o víkendu zveřejnil příběh trojice nezletilých chlapců, kteří se po úmrtí rodičů ocitli bez zaopatření, se stal obětí podvodu.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Příběh, o němž spolek informoval na Facebooku, zněl, že trojice chlapců ve věku sedm, deset a 17 let přišla při dopravní nehodě o rodiče. Nejstarší chlapec se měl pokusit postarat o mladší sourozence, neboť chtěl zabránit tomu, aby skončili v dětských domovech. Alarmující na příběhu měla být skutečnost, že se o trojici nezletilců bez příbuzných nezajímali ani policisté, kteří nejstaršímu chlapci měli sdělit informaci o úmrtí rodičů, ani Orgán sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD).

Neutěšený stav tak prý vyšel najevo v okamžiku, kdy si nejstarší ze sourozenců našel brigádu, z níž chtěl uživit sebe i bratry. Jelikož si nevydělal dost, pokusil se v restauraci, v níž pracoval, ukrást jídlo.

Po dopadení se svěřil se svým srdceryvným příběhem, který spolek zveřejnil. Referovala o něm některá média a mnoho lidí neváhalo chlapcům přispět. Média se později omluvila.

V pondělí odpoledne vyšlo najevo, že vše bylo jinak. Rodiče žijí, při autonehodě nezemřeli.

„Je nám to velice líto, ale bohužel se celá tahle věc nestala. My jsme chlapcům uvěřili historku o tom, že jim umřeli rodiče. Načapali jsme jednoho z nich, jak krade, a on nám řekl, že krade, protože nemají peníze na jídlo, a že jim umřeli rodiče. Bohužel, a to je naše pochybení, jsme si neověřili informace a chlapcům jsme uvěřili, chtěli jsme pomoct,” uvedla pro Novinky Eva Ptáčková ze Skladu dětských věcí pro pěstouny – Praha 11

Dodala, že veškeré peníze, které se na účtu, jehož číslo spolek zveřejnil, sešly, budou dárcům vráceny.

„Podali jsme trestní oznámení na neznámého pachatele. Moc prosíme, aby na ten účet, který ještě nemůžeme zrušit, protože z něj musíme rozeslat peníze zpět, lidé žádné peníze už neposílali,” dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám