Hlavní obsah

Spyra: v kauze Unipetrol brali úplatky Paroubek i Kalousek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Polský lobbista Jacek Spyra na nahrávkách zachycených skrytou kamerou tvrdí, že za privatizaci Unipetrolu získal od šéfa Agrofertu Andreje Babiše úplatek nejen expremiér Stanislav Gross (ČSSD), ale i premiér Jiří Paroubek, ministr financí Bohuslav Sobotka a šéf KDU-ČSL Miroslav Kalousek.

Článek

Úplný přepis nahrávek, které natočili reportéři televize Nova, otiskl časopis MF Plus. "Za Unipetrol dostali prachy i Kalousek a Sobotka od Babiše. Jsou na to prý papíry," řekl na schůzce Spyra.

"Úplatky v kauze Unipetrol nabízel PKN Orlen," upřesnil ve čtvrtek v rozhovoru pro Frekvenci 1 Spyra. Odmítl v něm také, že by se dopustil pomluvy. Trestní oznámení na něj podal Úřad vlády, Gross, nebo šéf Agrofertu Andrej Babiš.

"Ale teď tu je další podezření. Protože jsou Gross s Paroubkem spolu, tak v Polsku jsou domněnky a informace, že Paroubek dostal prachy od Grosse, čili vlastně od Babiše," říká Spyra v nahrávce rozhovoru s bývalým šéfem Grossova i Paroubkova kabinetu Zdeňkem Doleželem.

Schůzky se zúčastnil i Robert Piksa, který se vydával za Paroubkova poradce. Doležel prý od Spyry požadoval v souvislosti s privatizací Unipetrolu pětimiliónový úplatek. Po zveřejnění nahrávek s ním Paroubek ukončil pracovní poměr a podal na něj trestní oznámení.

Indicií je dostatek

Spyra v privatizaci hájil zájmy společnosti Seta Invest. Firmu nakonec za 13,05 miliardy korun získal polský koncern PKN Orlen, který uzavřel partnerství s Agrofertem. Babišův koncern měl získat některé z firem za zvýhodněné ceny. Nynější vedení PKN zvažuje, že od pro něj nevýhodných smluv odstoupí a raději zaplatí pokutu.

Spyra tvrdí, že o korupci při privatizaci existuje tolik indicií, že ani není potřeba mít přímé důkazy. Případem se zabývá i polská prokuratura, zvažuje, že vyslechne i české politiky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám