Hlavní obsah

Správná definice nadstandardu není šprajc, ale vítězství rozumu, říká Bárta

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Exministr dopravy a faktický lídr Věcí veřejných Vít Bárta považuje definici nadstandardu ve zdravotnické péči lékařskými odborníky, a nikoli úředníky za jedinou možnou variantu. Řekl to v rozhovoru pro deník Právo.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Vít Bárta

Článek

O standardu a nadstandardu jste se s ODS a TOP 09 hádali ve středu večer pět hodin. Proč je pro VV tak klíčové, aby o zdravotnické reformě rozhodovali odborníci?

Chceme, aby definice zdravotního nadstandardu byla v rukou odborníků, nikoli úředníků. VV nechtějí, aby nadstandard byl tupý škrt, jako například debata o plombách, ale musí to být tlak, aby se začalo šetřit. Považujeme za zásadní definovat ekonomické cíle nadstandardu a potom tlačit na odborníky – nejen z České lékařské komory (ČLK), ale z dalších odborných společností, aby definovali, co nemusí být standardní péčí. Například jde o to, zda operujete klasicky s větší jizvou za 30 tisíc, nebo robotem s menší jizvou za 130 tisíc. A o sto tisíc dražší operace robotem je typickým příkladem nadstandardu.

Proč by to úředníci nezvládli?

Měli k tomu mnoho let a ještě to neudělali. To, aby nadstandard definovali odborníci a ne úředníci, není šprajc, ale vítězství zdravého rozumu nad zajetými úřednickými zvyklostmi. Jedině odborníci v úzkých oblastech mají fundament, aby takovou věc definovali. Netrváme na tom, že to musí být jen ČLK. Jsme připraveni hledat jakékoli řešení, kde budou mít navrch experti.

Vyhandlovali jste zrušení poplatku za položku na receptu za úplné zpoplatnění léků do 50 korun?

To je úsměvná představa, že vyměňujeme položku za položku. Pro mě zrušení hrazených léků do 50 korun je spíš administrativní věc než ústupek. Lékárny a pacienti si to mohou spočítat. Je jasné, že léky do 50 korun se budou prodávat po větších baleních a tím pádem vyjdou levněji. Pokud si někdo myslí, že jde o razantní tah, jak zvýšit spoluúčast, tak já to beru jako debyrokratizační opatření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám