Hlavní obsah

Spravedlnost je slepá, tvrdí lidé, jejichž životy poznamenal masakr ve Studénce

– Studénka
Právo, Aleš Honus

Nejenom smutek, ale i beznaděj, bezmoc a pocit velké nespravedlnosti. To všechno zažívají asi tři desítky lidí, kteří se v sobotu sešli u pietního místa pod mostem přes železniční koridor ve Studénce. Před pěti lety, přesněji 8. srpna 2008, zde v troskách mezinárodního rychlíku Comenius zemřelo osm lidí a desítky jich byly zraněných.

Foto: Aleš Honus , Právo

Smuteční shromáždění k pátému výročí velkého železničního neštěstí ve Studénce.

Článek

Ti, kteří nehodu přežili nebo kteří přišli o své blízké, v sobotu nemluvili o ničem jiném než o tom, že spravedlnost je v Česku zřejmě úplně slepá. „Říká se, že čas dokáže hojit rány, ale v tomto případě je nehojí. Dnes mám z toho ještě horší pocity než minule,“ řekl strojvedoucí osudného vlaku Jiří Šindelář, který i letos přišel uctít památku obětí.

Foto: Aleš Honus , Právo

Na pietní místo dorazil i strojvedoucí osudného vlaku Jiří Šindelář.

Smutek je podle něj ještě větší kvůli tomu, že soudní proces s deseti údajnými viníky se dosud neúměrně vleče a nikdo z nich nebyl potrestán. „Když jsem před dvěma lety svědčil u soudu, těch deset lumpů tam bylo vyloženě vysmátých. Odmítli vypovídat, přitom mne tam doslova drtili jejich advokáti. Bylo to opravdu odporné,“ řekl novinářům bývalý strojvůdce, který nyní působí jako starosta středočeských Strančic.

Mezi zhruba třemi desítkami lidí, kteří k památníku pod osudným mostem přišli položit květiny a zapálit svíčky, byla i známá ostravská herečka Tereza Vilišová.

Foto: Aleš Honus , Právo

Lidé nosili na místo neštěstí květiny i svíčky.

„Všichni, kteří tu nehodu přežili a odnesli si z ní traumata, se nemohou ve svých životech posunout dále, dokud případ nebude uzavřen,“ řekla herečka, která ve vlaku cestovala ve třetím vagónu a měla obrovské štěstí, že nehodu přežila bez vážnějších následků.

„To, že dodnes viníci nenesou zodpovědnost za to, že způsobili takový masakr, považuji za vysoce nehorázné,“ dodala Vilišová.

Předsedkyně občanského sdružení Comenius Naděžda Tomčíková řekla, že s plynoucím časem se u pozůstalých a přeživších pomalu ztrácí víra v to, že za osm zmařených lidských životů bude někdo potrestán. „Stále více mám pocit, že celá věc vyšumí do ztracena,“ řekla Tomčíková.

Foto: Aleš Honus , Právo

Smuteční shromáždění k pátému výročí velkého železničního neštěstí ve Studénce.

Okresní soud v Novém Jičíně se jedním z největších tuzemských železničních neštěstí začal zabývat před dvěma lety, poslední stání se konalo loni v listopadu. Poté bylo hlavní líčení odročeno na březen, v tomto termínu se ale nekonalo a pokračovat by mělo za měsíc.

Advokáti již dříve prognózovali, že se proces potáhne minimálně do roku 2014 a zcela jistě proti verdiktu budou vznesena odvolání. Pokud tedy pravomocný rozsudek padne v roce 2015, dalo by se to považovat za velký úspěch.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám