Hlavní obsah

SPOZ zřejmě přichází o maloúpskou tvrz

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volby do zastupitelstva Královéhradeckého kraje zřejmě definitivně připraví Stranu Práv Občanů - zemanovci (SPOZ) o maloúpskou tvrz přesvědčivě dobytou po sněmovních volbách v květnu 2010.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Starosta Patzelt už barvy Zemanovců nebrání.

Článek

Zemanovci tehdy v nejvýše položené regulérní krkonošské obci získali ziskem 28 procent možná nejvíc hlasů v republice, dokonce o čtyři více nežli v Zemanově domovském Novém Veselí. Zemanovcům pomohl k přesvědčivému vítězství nad od samotové revoluce v Malé Úpě nepokořitelnou ODS tehdejší královéhradecký lídr SPOZ a současný starosta horského střediska Jan Patzelt.

Vláda zemanovců na jednom z nejvýše položených bodů Česka se zdála neotřesitelná. Bašty bránilo osm skalních Zemanovců a početné šiky příznivců. Patzelt ale SPOZ brzy opustil a řady obránců zřídly. Průběh první třetiny pátečních voleb, dokdy k urně přišla třicítka lidí, naznačuje totální ústup Zemanovců z dobytých pozic.

Zemanovce letos nevolil ani oblíbený starosta. Prapor blednoucí SPOZ zřejmě v nadmořské výšce 1 001 metr strhává pod krkonošskými hřebeny koalice TOP 09 a Starostové pro Královéhradecký kraj. Koalice dostala Patzeltův hlas a patrně oslovila nezanedbatelný počet z celkem 108 maloúpských voličů.

„Samozřejmě jsme společně mluvili o tom, koho by bylo nejlepší volit. Sám jsem preferoval kolegy starosty, jelikož nejlépe vědí, co Krkonoše potřebují. Pokud se dostanou do krajského zastupitelstva, máme větší šanci bez zbytečných problémů přežít,“ tvrdí Patzelt.

„Zůstávám věrná knížeti, tak co jiného, než topku,“ doplnila bývalá známá disidentka a spoluorganizátorka srazů špiček českého disidentu a polské Solidarity v Krkonoších Dáda Fajtlová. Koalici TOP 09 a Starosty pro Královéhradecký kraj dobývající Malou Úpu považuje za ryze účelovou královéhradecký lídr SPOZ senátor Vladimír Dryml.

„Lidé volící známé starosty si bohužel neuvědomují, že zároveň vyslovují podporu špičkám TOP 09, což se jim vymstí. Sám bych do těchto voleb nešel. Současná garnitura kraje ale usiluje o zánik několika nemocnic mj. ve Vrchlabí nebo Rychnově nad Kněžnou, a tak nemám na výběr,“ konstatoval Dryml.

Obec na česko-polském pomezí vždy charakterizovala nadprůměrná volební účast. Volby si obvykle nenechalo ujít nezřídka 90 procent voličů. „Zatím to vypadá, že letos taková účast nebude,“ konstatovali členové volební komise.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám