Hlavní obsah

Sporné aukce majetku ministerstva vnitra řeší soudy i policie

Právo, Radim Vaculík

Ministerstvo vnitra musí řešit problémy s prodejem svého nepotřebného majetku, do kterého se pustilo předchozí vedení pod Ivanem Langerem (ODS). Jde především o dvě elektronické aukce nemovitostí, které pro vnitro v roce 2008 organizovala a provedla soukromá firma Clanroy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý ministr vnitra Ivan Langer

Článek

Za obě vnitro následně dostalo pokutu od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), a to kvůli údajně nezákonnému výběru organizátora dražby. Firma Clanroy se jím totiž podle ÚOHS stala bez provedení náležitého zadávacího řízení ze strany vnitra.

Nejprve si předloni v listopadu vnitro vykoledovalo pokutu 50 tisíc za dražbu velkého areálu v Klecanech u Prahy, loni v červnu pak 100 tisíc za aukci rozsáhlého areálu automobilových opraven v Radlicích.

Obě aukce přitom byly jediné, které vnitro v rámci prodeje nepotřebného majetku uspořádalo. Pak od nepovedeného projektu upustilo. Jenže jej dodnes provázejí soudní spory.

Vítěz aukce odstoupil

Právě nezákonný výběr organizátora aukce byl prý také důvodem, proč od nákupu nemovitostí vnitra odstoupila brněnská stavební firma IFM Group, která vyhrála první dražbu.

Za nevyužívaný areál v Klecanech u Prahy s 25 objekty na 12 tisících čtverečních metrech a za další nezastavěné pozemky o velikosti téměř 69 000 m2 měla zaplatit 115 miliónů korun. IFM Group tam chtěla postavit obytné domy, jenže místo toho ze smlouvy vycouvala.

„Zahraniční investor po převodu odstoupil zejména z důvodu pochybnosti o zákonnosti a transparentnosti převodu,“ sdělil Právu právní zástupce IFM Radek Ondruš. Jeho klientům se prý také nelíbil fakt, že museli ještě před aukcí zaplatit firmě Clanroy jako organizátorovi dražby pětiprocentní smluvní odměnu vypočítanou z nabídky.

V případě areálu v Klecanech šlo o více než 6,8 miliónu bez DPH. U druhé aukce, v níž byl prodán areál v Radlicích jiné firmě za 280 miliónů, odměna činila 14 miliónů bez DPH.

Od smlouvy pak odstoupilo i ministerstvo, protože zájemce kupní částku nezaplatil. Navíc podalo na IFM žalobu kvůli neuhrazení smluvní pokuty. Ta čítá deset procent kupní částky, tedy 11,5 miliónu korun.

Městský soud v Brně loni v dubnu žalobě vnitra vyhověl, ale rozsudek ještě není kvůli odvolání protistrany pravomocný.

Trestní oznámení

Jenže postup vnitra při výběru organizátora aukce zřejmě bude ještě prověřovat policie. Firma IFM totiž před týdnem podala kvůli dražbě areálu v Klecanech trestní oznámení na neznámého pachatele, a to pro porušování povinností při správě cizího majetku, případně pro zneužití pravomoci veřejného činitele.

Sám Langer podle svých slov o problematické aukci areálu v Klecanech neví téměř nic. „Podle mne ty věci vyřizoval a odpovídal za to ředitel Zařízení služeb pro ministerstvo vnitra (Oldřich) Vytiska, se kterým jsme se potom rozešli. Pak se ale vrátil k panu ministru Pecinovi,“ uvedl.

Podle mluvčí vnitra Jany Malíkové zastává ministerstvo i nadále názor, že výběr organizátora elektronických aukcí proběhl v souladu se zákonem a že pokuty od ÚOHS neměly vůbec padnout. Totéž si myslí i šéf představenstva a zároveň ředitel firmy Clanroy Přemysl Jirák. „Za naši firmu bylo všechno v pořádku,“ řekl Právu. Za pokutou od ÚOHS pro vnitro vidí údajný konkurenční boj.

Pokutu pro ministerstvo přitom pravomocně potvrdil loni v dubnu tehdejší šéf ÚOHS Pecina, který se o měsíc později stal ministrem vnitra v úřednické vládě.

Ministerstvo pak už pod jeho vedením loni v červnu rozhodnutí ÚOHS napadlo správní žalobou u Krajského soudu v Brně. Jednání ale ještě nebylo ani nařízeno.

Reklama

Výběr článků

Načítám