Hlavní obsah

Spolupracoval s Havlem, Klausem, Topolánkem i Nečasem, teď bude radit Zemanovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Do týmu poradců prezidenta Miloše Zemana míří Jan Novák, bývalý šéf Úřadu vlády. Novinkám to v pondělí potvrdil jak mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček, tak sám Novák. Bývalý kariérní úředník nebude zaměstnancem prezidentské kanceláře, ale s analytickým týmem Hradu bude externě spolupracovat. Na starosti má mít oblast státní správy a agendu státních vyznamenání.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý vedoucí úřadu vlády Jan Novák

Článek

„Pan Novák je člověk s bohatými zkušenostmi ze státní správy a právě jeho zkušenosti chce analytický tým využít. Měl by pomoci zkvalitnit přípravu podkladů například ke služebnímu zákonu a podobně,“ řekl Ovčáček.

Spolupráci s kanceláří prezidenta potvrdil Novinkám i sám Novák. „Vážím si jí i proto, že jsem jako státní úředník začínal v devatenácti letech právě na Pražském hradě. Mým prvním šéfem byl pan Ivan Medek a prošel jsem všemi funkcemi od neplaceného stážisty až po ředitele odboru,” sdělil Novák.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dlouhodobě se věnuje otázkám české státnosti, státní symboliky a vyznamenání. „U státních vyznamenání bych rád navrhl využití všech možností ocenit zásluhy o republiku, které dává zákon,“ řekl Novák Novinkám.

Novákovo jméno se v době jeho působení v čele Úřadu vlády objevovalo v souvislosti s kauzou „ProMoPro“, neboť smlouvy s touto firmou podepisoval za úřad právě on. Sám trvá na tom, že odpovědnost za výběr dodavatele a kontrolu plnění nesla v kauze ProMoPro podle organizačního řádu a platných směrnic Úřadu vlády ČR sekce přímo řízená vicepremiérem Alexandrem Vondrou. V případu nebyl obviněn.

Pan Novák nebyl součástí žádné kauzy natolik, aby byl obžalovaný nebo stanul před soudem
mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček

Podle Karla Randáka má Novákovo jméno figurovat v kauze nákupů obrněných transportérů Pandur. Měl Marku Dalíkovi o tomto obchodu sdělovat utajené informace. S Dalíkem, lobbistou a osobním přítelem expremiéra Topolánka byli spolužáci a na Hradě za Havla začínali společně. Novák toto nařčení zásadně odmítá.

„Pan Novák nebyl součástí žádné kauzy natolik, aby byl obžalovaný nebo stanul před soudem. Pro Hrad je to odborník, který práci analytického útvaru kanceláře prezidenta obohatí a vylepší,“ reagoval Ovčáček.

Začínal u Havla

Jan Novák začínal v polovině 90. let v kanceláři prezidenta Václava Havla, kde se stal bezpečnostním ředitelem a specialistou. Na Hradě pracoval později i v éře prezidenta Václava Klause.

Známým se stal zejména po roce 2006, kdy za premiéra Mirka Topolánka přešel jako šéf na Úřad vlády ČR a vydržel tam i za úřednické vlády Jana Fischera a pobyl tam nějaký čas i během éry premiéra Petra Nečase. Své angažmá na Úřadě vlády ukončil k 31. červenci 2010.

V letech 2010 až 2012 pracoval jako náměstek ředitele Národního bezpečnostního úřadu. Byl zodpovědný za státní dozor, oblast fyzické a administrativní bezpečnosti a za kancelář ředitele NBÚ. Úřad musel opustit ve chvíli, kdy začal vést kampaň na prezidenta Janu Fischerovi. Od té doby žádnou oficiální funkci nezastává.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám