Hlavní obsah

Spolupráce s ČSSD je možná, ale můžeme být v opozici, tvrdí Bělobrádek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Novinky pokračovaly v sérii předvolebních chatů s lídry stran a hnutí, které kandidují v předčasných volbách. V úterý se čtenáři diskutoval předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Článek

Bělobrádek nevyloučil případnou spolupráci s ČSSD, zároveň však dodal, že pokud by se obě strany neshodly na prioritách, lidovci by zůstali v opozici. Striktně pak odmítá spolupráci s KSČM.

„Spolupráce s ČSSD je možná, ale bude záležet na programových průnicích v prioritních oblastech a nastavení vnitřních mechanismů. Pokud se na těchto věcech neshodneme, jsme připraveni odejít do opozice,” konstatoval.

Odměřený postoj má k novým subjektům, jako je hnutí ANO či Úsvit přímé demokracie. „Nové subjekty se teprve musejí projevit. Musíme být obezřetní po zkušenostech s VV. Tudíž vyčkejme, pak uvidíme,” konstatoval v jedné z odpovědí. Na adresu SPOZ podotkl, že se do Sněmovny patrně nedostane.

Bělobrádek před čtenáři obhajoval i tradiční lidovecká témata, jako je preferování tradiční rodiny a s tím související odmítnutí adopcí homosexuály či negativní pohled na umělé přerušení těhotenství. Nevyhnul se ani dotazům na církevní restituce, které lidovci podporují.

„Co bylo ukradeno, má být vráceno, dojde k odblokování pozemků pro obce, stát přestane církve a náboženské společnosti platit a budou hospodařit na svém, budou platit státu daně,” okomentoval postoj své strany.

Stranu vede od roku 2010

Bělobrádek je v čele strany od listopadu 2010, kdy na mimořádném sjezdu nahradil Cyrila Svobodu, který předtím rezignoval.

Lidovci po volbách v roce 2010 poprvé v polistopadové historii nezasedli ve Sněmovně a Bělobrádek si návrat tradiční strany do nejvyšších pater politiky stanovil jako jeden z hlavních cílů.

Lidovci coby konzervativní strana v předvolební kampani akcentují svá tradiční témata, mezi něž patří všestranná podpora rodin s dětmi, ochrana dlužníků před lichvou i spravedlivý důchod pro penzisty.

Podle posledních předvolebních průzkumů mají lidovci, oslovující voliče heslem „Dáme zemi do pořádku”, reálnou šanci uspět.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám