Hlavní obsah

Špidlu zvolili do vedení Strany evropských socialistů

Právo, jov

Končící český eurokomisař Vladimír Špidla byl v úterý na pražském 8. kongresu Strany evropských socialistů (PES) zvolen do předsednictva tohoto politického uskupení. Do vedení PES byl zvolen také šéf socialistů v Evropském parlamentu (EP) Martin Schulz, který na kongresu bouřil proti kapitalismu. Delegáti navíc potvrdil plnohodnotné členství slovenské vládní strany SMER-SD v uskupení evropských socialistů.

Článek

Evropští socialisté v úterý volili v pražském Průmyslovém paláci na Výstavišti členy stranického předsednictva. To je nejvyšším orgánem strany mezi kongresy a schází se každé dva měsíce. Do předsednictva byl kromě Špidly zvolen rakouský kancléř Werner Faymann a také například šéf socialistů v EP Schulz, který v pondělí bouřil na kongresu proti kapitalismu.

Kongres potvrdil plnohodnotné členství slovenské vládní strany SMER-SD v PES. Šéfem SMERu je premiér Robert Fico. Pro udělení plnohodnotného členství se vyslovilo 201 delegátů, což je 93,03 procenta. Zbytek delegátů byl proti, nikdo se nezdržel.

O slovenské vládní straně se rozhodovalo v jednom bloku společně s řadou dalších změn.

Hlasování kongresu loni předcházelo projednávání v předsednictvu PES, které udělení plnohodnotného členství SMER-SD podpořilo. Tehdy se však proti postavili socialisté z Belgie, Francie a Maďarska. V roce 2006 bylo členství SMERu-SD v PES pozastaveno, protože tato strana vstoupila do vládní koalice se Slovenskou národní stranou, kterou vede Ján Slota.

Reklama

Výběr článků

Načítám