Hlavní obsah

Špidla to stejně nemá na sjezdu jisté

Novinky, Alexandr Mitrofanov, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

I přes důvěru, kterou Sněmovna hlasy koaličních poslanců vyslovila vládě Vladimíra Špidly, shodovali se soc. demokraté v anketě Práva, že to neznamená Špidlovu stoprocentní jistotu potvrzení i ve funkci šéfa strany. Třídenní volební sjezd ČSSD začíná 28. března.

Foto: Petr Hejna
Článek

První místopředseda soc. dem. Stanislav Gross reagoval na dotaz, zda důvěra vládě znamená Špidlovo znovuzvolení do čela soc. dem., lakonicky: "Copak jsem věštěc? Na sjezdu rozhodují delegáti."

Obdobně se vyjádřila místopředsedkyně ČSSD Marie Součková: "Já si myslím, že otázka důvěry a otázka předsedy je něco diametrálně rozdílného. Musíme si uvědomit, že vláda má premiéra, strana má předsedu."

Ministryně školství Petra Buzková se řečnicky zeptala: "Co je stoprocentní jistota?" Dodala však, že Špidla dosud nemá žádného protikandidáta a že jeho zvolení nevidí jako problém.

"Tyto dvě věci nelze spojovat"

Poslanec Robert Kopecký reagoval slovy: "To není dobře položená otázka. To, jak jsme hlasovali, je pro mě vyjádření důvěry vládě." Že stoprocentní jistotu na sjezdu Špidla nemá, uvedl také poslanec Milan Ekert. Místopředseda ČSSD Petr Lachnit uvedl, že jelikož nikdo nepřijal nominaci proti Špidlovi, vychází z toho, že bude zvolen.

Poslanec Vladimír Laštůvka řekl, že důvěru vládě a znovuzvolení Špidly do čela soc. dem. nelze takovýmto způsobem bezezbytku spojovat, i když sám by si Špidlovo setrvání ve stranické funkci přál.

Senátorka a šéfka zlínské organizace ČSSD Alena Gajdůšková uvedla: "Stoprocentní jistota bude, až bude zvolen naprosto jednoznačně."

Poslanec Miloš Titz řekl, že se delegáti sjezdu odrazí od vyslovení důvěry vládě. Špidla podle něj stoprocentní podporu určitě nedostane, ale šance má, hlavně protože tu není druhá osobnost, která by mu mohla konkurovat.

Podle šéfa středočeského regionu soc. dem. Richarda Dolejše vyslovení důvěry vládě může přispět ke znovuzvolení Špidly předsedou ČSSD. Úřadující šéf poslanců soc. dem. Milan Urban uvedl, že Špidlovy šance jsou vysoké, ale " bude muset obhájit svou linii i před delegáty sjezdu".

Nové vedení klubu v úterý

Na zasedání poslaneckého klubu hned po vyslovení důvěry vládě se dohodlo, že volba nového vedení proběhne příští úterý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám