Hlavní obsah

Špičky státu si na Vítkově připomněly konec války

Praha
Aktualizováno

Vedoucí představitelé státu v čele s prezidentem Milošem Zemanem a předsedou vlády Petrem Nečasem si ve středu u Národního památníku na pražském Vítkově připomněli 68. výročí ukončení druhé světové války.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Prezident Miloš Zeman se na Vítkově poklonil padlým.

Článek

„Pro nás je důležité, že 8. květen pro nás představuje nejenom symbol osvobození naší vlasti od nacistické okupace, ale také symbol pádu jedné totalitní diktatury, pod kterou náš národ žil.

Je velmi důležité si také připomenout, že po celu dobu byl český národ na straně spojenecké koalice, která bojovala proti nacistickému zlu a že tomu přinesl i velké oběti jak na obou frontách druhé světové války, tak v domácím odboji,“ uvedl po skončení pietního aktu premiér Nečas.

Akt začal v 10:30 hodin. Prezident doprovázený ministrem obrany Vlastimilem Pickem se při příchodu mlčky zdravil se shromážděnými válečnými veterány. Po odeznění státní hymny a formální zdravici prezidenta s vojáky zvoláními „Vojáci nazdar“ a „Zdar“ byly na nádvoří vyneseny historické prapory.

Prezident a další státní představitelé pak k památníku položili věnec. Následovala minuta ticha za ty, kdo ve válce položili svůj život.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Prezident Zeman položil u památníku věnec.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Pietní akt na Vítkově

Akce se účastnili také předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová, předseda Senátu Milan Štěch a primátor Prahy Bohuslav Svoboda a náčelník generálního štábu Petr Pavel.

Zeman jmenoval nové generály

Prezident Zeman také ve středu na Pražském hradě povýšil do generálských hodností pět důstojníků. Jsou mezi nimi šéf Vojenského zpravodajství Milan Kovanda a velitel armádních Společných sil Ján Gurník, uvedla ČTK:

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Prezident Miloš Zeman s ministrem obrany Vlastimilem Pickem na Vítkově

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Pietního aktu na Vítkově se zúčastnili ministr obrany Vlastimil Picek, předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová, prezident Miloš Zeman, předseda Senátu Milan Štěch, premiér Petr Nečas a pražský primátor Bohuslav Svoboda.

Reklama

Výběr článků

Načítám