Hlavní obsah

Špičky ODS budou válčit o Chalupu

Právo, Jan Martinek
Praha

Výkonná rada ODS dnes posvětí krajské volební kandidátky. Někteří členové nejvyššího orgánu upozorňují, že se na jednání může strhnout řež o pražskou kandidátku.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa

Článek

Kritikům se nelíbí způsob, jakým se šéf pražské ODS Bohuslav Svoboda a dvojka kandidátky ODS zbavil bývalého ministra životního prostředí a místopředsedy ODS Tomáše Chalupy. Ten naopak šel po krku Svobodovi a marně prosazoval vlastní kandidátku bez exprimátora.

Debatu chce rozpoutat člen výkonné rady za středočeský region Zdeněk Pánek, který stojí za Chalupou. Místopředseda byl podle něj odstraněn v rámci vnitrostranického boje o moc. „Kdo má selský rozum, musí vidět, že vyřadit z kandidátky Chalupu byla naprostá nehoráznost. Je to jeden z nejúspěšnějších komunálních politiků, jeden z nejúspěšnějších ministrů,“ zlobí se Pánek.

Chalupu přehlasovali

Chalupa na úterním volebním sněmu pražské ODS, který se protáhl až k ránu, nabídl vlastní  seznam kandidátů. Byl ale přehlasován a delegáti schválili kandidátku, kterou sestavil Svoboda. Na ní nebylo pro Chalupu místo ani na pozici náhradníka. Svoboda pak argumentoval tím, že jeden místopředseda ODS v čele stačí. Pražským lídrem byla zvolena místopředsedkyně Miroslava Němcová.

Pánkovi takový postup vadí. „Měli bychom se vážně bavit o tom, jestli má být opravdu na druhém místě kandidátky pan Svoboda, který nám za tři roky ve veřejné funkci mnoho nepředvedl,“ řekl Právu Pánek.

„Svoboda ztratil radnici, kterou měla ODS od devadesátých let, neuváženým postupem dovedl skoro celou radu hlavního města k tomu, že byla obviněna z ekonomické trestné činnosti (v kauze Opencard). Očekávám, že grémium obeznámí výkonnou radu s tím, jak se k tomu staví,“ dodal Pánek.

Ten byl sám spojován s údajnými velrybářskými praktikami v Praze 12, jejíž buňku výkonná rada před časem zrušila. Mluví se také o jeho spojenectví s nedávno vyloučeným „kmotrem“ Tomášem Hrdličkou. Pánek to označil za pomluvy.

Vedení ODS by se rovněž mělo zabývat stížností jablonecké ODS, které se nelíbí, že se na kandidátku oproti předchozím dohodám nedostala exposlankyně Ivana Weberová. Jablonečtí to přičítají zákulisnímu spiknutí a chtějí hlavu předsedy regionu Přemysla Sobotky. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Středočeskou kandidátku ODS povede Bendl

Lídrem kandidátky středočeské ODS se stal po více než pětihodinových tahanicích a dvanáctinásobném hlasování předseda regionální organizace Petr Bendl. Sněm...

Výběr článků

Načítám