Hlavní obsah

Špičky ČSSD kývly na plán změny image

PRAHA

Ústřední výkonný výbor ČSSD na sobotním zasedání projednal plánovanou marketingovou strategii, která má změnit image strany. Sociální demokraté věří, že modernizace strany jim pomůže získat ve volbách do Sněmovny 35 až 40 procent voličů. Předseda ČSSD Jiří Paroubek novinářům řekl, že chce také rozbít mýty o kryptokomunismu a údajném napojení na organizovaný zločin.

Článek

Výbor vzal materiál na vědomí, nyní jej projednají krajské konference. Nový obraz strany mají podpořit akční plán, brožury, diskuse, semináře, a také úzké vazby se zahraničními partnery.

Paroubek uvedl, že strana podepíše smlouvu o partnerství s německou sociální demokracií, která se tak vedle slovenských sociálních demokratů stane nejsilnějším zahraničním partnerem.

V krajských volbách chce ČSSD až 25 procent hlasů

Šéf ČSSD Jiří Paroubek v sobotním projevu před Ústředním výborem strany vytyčil cíl získat příští rok v krajských volbách, které sociální demokraté tradičně prohrávají, volební zisk mezi 20 až 25 procenty hlasů. K tomu by měli ČSSD podle Paroubka pomoci čelní straničtí funkcionáři v čele kandidátek. Paroubek sám připustil, že by vedl sociální demokraty do volebního boje na Ústecku, kde byl lídrem v parlamentních volbách.

Paroubek řekl, že by kandidoval v případě, pokud by průzkumy ukázaly, že ČSSD nemá v kraji dost populárních osobností. "Pokud se ukáže, že tomu tak není, za svou povinnost považuji jít do riskantních operací," řekl Paroubek a dodal, že za risk považuje celé dosavadní působení ve vysoké politice.

Již dříve se objevily informace, že by v čele středočeské kandidátky mohl být exministr zdravotnictví David Rath. Kandidatura předních politiků ČSSD v krajských volbách je ale podle Paroubka zatím ještě ve stadiu úvah.

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach se v minulých dnech vyjádřil o předních stranických funkcionářích v čele krajských kandidátek skepticky. Podle Paroubka by se ovšem mohli v příštích parlamentních volbách do nejvyšší politiky vrátit.

Kdyby sociální demokracie dosáhla volebního zisku mezi 20 a 25 procenty, jak chce její šéf, k vítězství nad Občanskou demokratickou stranou by to asi stejně nestačilo, protože ta krajské volby zpravidla suverénně vyhrává.

ČSSD chce posílit i v Senátu

Paroubek chce zlepšit volební výsledky ČSSD také ve volbách do Senátu. V horní komoře obhajuje strana sedm křesel, napříště by podle předsedy měli sociální demokraté získat 10 až 12. V minulých letech sociální demokraté ale obvykle nedokázali ani obhájit své mandáty, natož získat některé navíc. Paroubek proto vyzval úspěšné senátory své strany, kteří už nechtějí kandidovat, aby svá rozhodnutí ještě zvážili.

V případě parlamentních voleb, jejichž řádný termín je až za čtyři roky, byl Paroubek ve svém projevu při stanovení cílů mnohem ambicióznější. Nejen, že by chtěl volební preference ČSSD, které se občas vyšplhají na 32 až 35 procent stabilizovat, ale chce se pokusit o jejich zvýšení na 35 až 45 procent.

30 procent žen na kandidátkách

Sociální demokracie chce mít na kandidátkách do krajských voleb 30 procent žen a 10 procent mladých. Na tiskové konferenci po dnešním zasedání ústředního výkonného výboru strany to řekl místopředseda Bohuslav Sobotka. Jde ale pouze o doporučení krajským organizacím. Znamená to, že kandidátka bude platná i v takovém případě, když se v některém kraji tuto zásadu nepodaří dodržet.

Nehádejme se, vyzval Paroubek

Strana by se měla vyvarovat hašteření, protože voliči nemají rádi rozhádané strany, uvedl Paroubek, aniž kohokoliv jmenoval. V poslední době to ale jiskří nejvíc mezi ním a Škromachem. Šéf opoziční strany připomněl jako odstrašující příklad útoky na někdejšího předsedu strany Vladimíra Špidlu, které vedly ke katastrofální prohře v evropských volbách. ČSSD v nich získala pouze dva mandáty.

ČSSD podle Paroubka také poškozuje vytváření mýtů o její kryptokomunistické tváři. Tomu se musí sociální demokraté bránit, řekl. Podle materiálu o modernizaci strany je nutné poukazovat mimo jiné na to, že se ČSSD od počátku jasně distancovala od komunistického režimu.

Reklama

Výběr článků

Načítám