Hlavní obsah

Špičkový chirurg Adamec obvinil kolegu z plagiátorství

Právo, Novinky, Marek Přibil
Praha
Aktualizováno

Vyhlášený chirurg Miloš Adamec, který v červnu tohoto roku oslavil tisící úspěšnou transplantaci, řekl, že se jeho protikandidát v konkurzu na místo přednosty Kliniky transplantační chirurgie IKEM v Praze dopustil plagiátorství. Podle něj Jiří Froněk údajně opsal práci o transplantacích střeva na potkanech od dvou mladých pracovníků IKEM.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Přednosta kliniky transplantační chirurgie IKEM v Praze Miloš Adamec

Článek

Získal tedy vědecký titul PhD. v Olomouci v roce 2005 na základě plagiátu, řekl Adamec.

„Z devadesáti procent je ta práce opsaná. Obě předložené dizertační práce popisují stejný experiment na potkanech, který byl ověřeně proveden na experimentálním oddělení FN v Košících v letech 1998-2002. Na tomto experimentu se MUDr. Froněk nepodílel,“ uvedl Adamec.

Řekl, že vše se odhalilo jen díky tomu, že lékař kliniky transplantační chirurgie Martin Oliverius podává dizertační práci na téma transplantace střeva na praseti. Při studiu starších prací se podle něj ukázalo, že Froňkova práce je plagiátem práce dvou kolegů z IKEM.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dva mladí lékaři IKEM Peter Baláž a Ivan Matia, jejichž práci měl podle Miloše Adamce jeho protikandidát Jiří Froněk opsat.

Adamec zdůraznil, „že v době, kdy Froněk práci opsal, nepracoval v IKEM.“ Žádný z pracovníků IKEM tedy podle něj není plagiátorem. Froňka se zatím Právu nepodařilo kontaktovat.

Adamec: Konkurz jsem asi prohrál

Adamec je zároveň je přesvědčen, že bude v pondělí odvolán z funkce. Přestože je považován za kapacitu v transplantační a cévní chirurgii, bylo na jeho místo přednosty Kliniky transplantační chirurgie IKEM v Praze, které dosud zastává, vypsáno výběrové řízení. Konkurz proběhl v úterý.

„Zatím mám jenom kuloární informace, oficiální ne. Asi jsem prohrál,“ řekl ve středu Právu Adamec.

Od první transplantace v roce 1987 Adamec odoperoval 700 ledvin. Šest let nato zavedl novou chirurgickou techniku transplantace celé slinivky. Dodnes jich má na kontě na dvě stovky a podle odborníků patří mezi evropské špičky. Nyní se více věnuje transplantacím jater, i proto, že tento výkon podle něj v chirurgii patří k nejsložitějším. V době, kdy byl jmenován do funkce přednosty kliniky, byl již rok docentem transplantační chirurgie.

Celý tým hrozí odchodem

„Pokud bych v konkurzu opravdu neuspěl, odešel bych se svým týmem do zahraničí. Mám konkrétní nabídky z Anglie či Belgie,“ podotkl už Adamec. Dva lékaři z jeho týmu Právu potvrdili, že by s profesorem tým odešel.

„Medicína je universální obor a o nás mají zájem všude,“ řekl Právu Peter Baláž, člen Adamcova týmu, s tím, že všichni lékaři stojí na straně profesora. „Je to skvělý šéf.“

Podle profesora byl konkurz připraven tak, aby prošel jeho protikandidát Jiří Froněk. Ten po odchodu z IKEM působí od roku 2004 v Londýně, kde se věnuje transplantacím ledvin.

Pochybnosti měl Adamec od samého počátku - v původním zadání byla na funkci přednosty požadována nejméně docentura, což Froněk nemá. Když na to Adamec upozornil, byl prý text inzerátu změněn tak, že o místo se může ucházet odborník s desetiletou praxí.

Jednání komise, která v úterý ze dvou kandidátů vybírala, mělo být veřejné, ale novináři z něj byli vykázáni.

Ohrožena transplantace tenkého střeva

Adamcův odchod by zřejmě velmi vážně ohrozil zavedení klinické praxe transplantace tenkého střeva, kterou profesor v IKEM připravoval. „Můj protikandidát v konkurzu doktor Froněk je můj žák, který se mnou spolupracoval v letech 2000 až 2004. Naučil se tady u nás transplantovat ledviny. Bohužel jeho slabostí je, že nemá ty tituly a že kromě ledvin netransplantuje jiné orgány,“ dodal Adamec.

Lékaři jeho týmu dodali, že by pod Froňkem pracovat nemohli. I proto, že žádný jiný operatér v Česku nedělá tuto trojkombinaci transplantací jako Adamec: ledviny, slinivku břišní a játra.

Komise i podle zjištění Práva přesto v úterý doporučila řediteli jako vítěze konkurzu Froňka. K vyhrocené situaci se vyjádřil šéf IKEM Jan Malý. „Výsledek hlasování konkurzu na místo přednosty kliniky transplantační chirurgie nebyl ředitelem zatím potvrzen, a to z důvodu, že se vyskytly zprávy, které ověřujeme a které, pokud by se potvrdily, tak by mohly změnit dosavadní doporučení členů výběrové komise,“ sdělili ve společném prohlášení ČTK ředitel IKEM a jeho statutární zástupce Michael Želízko.

Klinika se zhruba 300 transplantacemi ročně patří k největším transplantačním centrům v Evropě, transplantuje játra, slinivku a ledviny. Adamec připravuje žádost o evropskou akreditaci, zatím ji mají jen tři centra v západní Evropě, pražský IKEM by byl prvním centrem s evropskou akreditací ve střední a východní Evropě. V IKEM by se tak mohli školit za evropské peníze lékaři z ciziny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám