Hlavní obsah

Tarif pro ohrožené rodiny bude hotov nejpozději s koncem prázdnin, míní Bartoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Speciální energetický tarif určený pro sociálně slabé domácnosti i některé podniky by měl být připraven k projednání před začátkem topné sezóny, tedy koncem srpna. V neděli to v Otázkách Václava Moravce v České televizi řekl vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (piráti).

Článek

Bartoš uvedl, že začátek topné sezony je mezním a nejzazším termínem, Tarif by měl rodinám a vybraným provozům kompenzovat vysoké ceny energií. Zároveň by měl podle vicepremiéra motivovat k úsporám.

Podle Bartoše by pomoc měla být rozdělená podle jednotlivých tříd tarifů pro plyn a elektřinu. Zároveň by měl mít motivační prvky, kdy po spotřebě určité hladiny energie by začal platit už znovu standardní tarif. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) už dříve řekl, že pomoc by měla být co nejvíce adresná a nikoliv plošná, aby ji čerpaly i bohatší příjmové skupiny.

Fixovat energie se teď nevyplatí

Domácí

Přípravu zvláštního energetického tarifu ovšem kritizoval bývalý ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (ANO). Podle něj trvá příliš dlouho a občané jej pocítí nejdříve ke konci roku. Zároveň kritizoval, že dosud nebyly podmínky programu nijak představeny.

To se nelíbí ani firmám. Podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Radka Špicara firmy dosud stále neznají parametry připravovaných programů. „Kdybych znal detaily podle jakého klíče se bude ta podpora rozdělovat a kolika firmám pomůže, byl bych mnohem klidnější. Ale my ty detaily neznáme,“ řekl Špicar.

Ekonom: Úsporný tarif pomůže lidem jen nepatrně

Ekonomika

Elektřina v dubnu podle dat Českého statistického úřadu meziročně zdražila o 30,1 procenta, cena plynu stoupla proti čtvrtému měsíci loňského roku o 44,2 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám