Hlavní obsah

Speciál s ostatky padlých vojáků přistál ve Kbelích

Novinky, jas
Praha
Aktualizováno

Na letišti ve Kbelích ve čtvrtek v půl druhé přistál armádní speciál s ostatky čtyř vojáků, kteří v úterý zahynuli po útoku sebevražedného atentátníka v Afghánistánu. Smutečního ceremoniálu se vedle pozůstalých účastní i představitelé státu a armády v čele s prezidentem a předsedou vlády. Letoun na přistání doprovodily stíhačky JAS 39 Gripen.

Vojenský speciál přepravil vojáky padlé v AfghánistánuVideo: Novinky

 
Článek

Rakve s ostatky zahalené do státní vlajky byly přeneseny na katafalk a začala pieta. Smuteční ceremonie se účastní čestná jednotka Hradní stráže a Ústřední hudba Armády ČR.

Při obřadu promluvil vojenský kaplan a zazněla česká státní hymna. Rakve byly následně přeloženy do přistavených vozů pohřební služby.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Vojáci s ostatky jednoho z padlých vojáků na letišti ve Kbelích

Ceremonii přihlíželi příbuzní padlých vojáků, prezident Miloš Zeman, předseda vlády Bohuslav Sobotka, ministr obrany Martin Stropnický či náčelník Generálního štábu Petr Pavel. Zeman osobně vyjádřil soustrast pozůstalým.

Vojáci dostanou in memoriam od prezidenta medaili Za zásluhy. Armáda nabídla pozůstalým, že uspořádá vojenský pohřeb.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Speciál s ostatky čtyř českých vojáků přistává na letišti v Praze - Kbelích.

Pátý voják, který při útoku utrpěl těžká zranění, absolvoval již čtyři operace a zůstává ve vážném stavu v afghánské vojenské nemocnici. Jeho stav je stabilizovaný a zpět do ČR by mohl být přepraven v horizontu 10 až 14 dnů.

K uctění památky padlých vojáků se ve čtvrtek v poledne rozezněly v ČR sirény a kostelní zvony. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám