Hlavní obsah

SPD zrušilo kvůli volebnímu debaklu pražskou buňku

– Praha

Hnutí SPD zrušilo kvůli špatnému volebnímu výsledku svou pražskou buňku. Jejím členem je ale například i europoslanec Ivan David. Na zrušení pražské organizace upozornil anonymní twitterový účet Poslední skaut.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Zleva šéf poslanců SPD Radim Fiala, poslanec Jaroslav Foldyna, předseda SPD Tomio Okamura

Článek

„Je to z důvodu dlouhodobé špatných volebních výsledků,” potvrdil Právu lídr SPD Tomio Okamura s tím, že na předsednictvu, kde se o zrušení buňky hlasovalo, chyběl. „Zrušení buňky neznamená, že zaniká členství. Jednotliví členové se přeregistrují, založí se nová organizace a jede se dál,” dodal.

Předsednictvo SPD buňku nechalo zrušit už 12. října, tedy několik dní po volbách. V nich hnutí Tomia Okamury získalo celkem 9,5 % hlasů. Pražská kandidátka, kterou vedl Josef Nerušil, však propadla, v hlavním městě SPD volilo jen necelých 4,6 % voličů. V Praze se do Sněmovny dostal jen poslanec Jiří Kobza, který lídra Nerušila přeskákal ze čtvrtého místa.

Teď proběhne něco jako restart, členové se musí znovu přeregistrovat.
Vítězslav Novák, bývalý šéf pražské buňky SPD

„Předsednictvo SPD na svém zasedání rozhodlo o zániku Regionálního klubu SPD Praha z důvodu dlouhodobě špatných volebních výsledků a porušení dobrého jména SPD,“ stojí v odůvodnění zveřejněném na sociálních sítích. Hnutí dále pověřilo právě Nerušila, bývalého mediálního pracovníka pražského arcibiskupství, aby pražskou buňku znovu obnovili.

Okamura: Zacílíme i na voliče levice

Volby

„Ten dokument je pravý, je to pravda,“ potvrdil Právu dosavadní šéf pražské buňky Vítězslav Novák. Podle něj jde spíš o interní záležitost hnutí. „Teď proběhne něco jako restart, členové se musí znovu přeregistrovat,“ dodal s tím, že ještě přesně neví, kdy se tak stane.

Reklama

Výběr článků

Načítám